ČEŠKI PREDSEDNIK ZEMAN: Rusija je napala Ukrajinu, jer je Moskva očekivala da će isto tako kapitulirati i Kijev!
Foto: EPA / Martin Divíšek, Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

evropu čeka dug rat

ČEŠKI PREDSEDNIK ZEMAN: Rusija je napala Ukrajinu, jer je Moskva očekivala da će isto tako kapitulirati i Kijev!

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas na godišnjem savetovanju čeških ambasadora u Pragu da Rusija agresijom na Ukrajinu ne dobija ništa a izgubila je sve i da je Ukrajinu napala i zato što se NATO povukao iz Avganistana, a Moskva je očekivala da će isto tako kapitulirati i u Ukrajina.

"To da je rat u Ukrajini ruska agresija to je stav koji bar u češkoj politici zastupamo gotovo svi. Ako napravimo jednostavnu analizu troškova i benefita videćemo da je agresija u Ukrajini za Rusiju značila da ne dobije ništa a da izgubi praktično sve, bilo preko ekonomskih gubitaka zbog sankcija bilo materijalnih i ljudskih. I na kraju i gubitak ugleda", kazao je Zeman.

Češki predsednik upozorio je da prva misao koja pada na pamet zašto je to Rusija uradila jeste da je rukovodstvo odjednom mentalno obolelo ali da je verodostojno objašnjenje čuo od izraelskog predsednika Jichaka Hercoga.

"Putin je napao Ukrajinu zbog kapitulacije NATO u Avganistanu. Znate dobro da sam javno istupao protiv odlaska NATO iz Avganistana. Citirao sam slavnu Taljeranovu rečenicu ´to je gore od zločina, to je greška´. Rusko rukovodstvo očigledno je računalo da ako je NATO popustio u Avganistanu da će isto tako popustiti i u slučaju napada na Ukrajinu", kazao je Zeman.

Prag, Češka
foto: Foto Andrej Mlakar/Kurir

Češki predsednik zahvalan je što se to nije desilo iako sada mora da se računa na dugi rat.

"Moramo realno da računamo sa dugim i iscrpljujućim ratom i to zato što je Rusija pogrešno procenila našu reakciju. Ali mi smo dali izvestan povod povlačenjem iz Avganistana", rekao je Zeman.

Predsednik Češke podržao je slanje oružja Ukrajini i primanje izbeglica iz te zemlje a kao rešenje energetske krize izazvane ratom u Ukrajini predložio je da Češka odbije zeleni klimatsku politiku Evropske unije.

"Jedan od bitnih uzroka energetske krize je zeleni fanatizam, kako god da se naziva. Plašim su kuda će to zeleno ludilo da nas dovede. Do daleko zahtevnijih elektroautomobila, žderača električne energije sa kratkim dometom i visokom cenom", kazao je Zeman.

Prag, Češka
foto: Foto Andrej Mlakar/Kurir

Češki predsednik upozorio je takodje da bi bilo pogrešno u trenutnoj krizi prekidati saradnju u okviru Višegradske grupe koja je praktično zamrla zbog popustljive politike madjarskog premijera Viktora Orbana prema Rusiji.

Redovno savetovanje čeških ambasadora počelo je u ponedeljak, kada im se obratio premijer Petr Fijala koji je ambasadorima kazao da je prioritet češke politike i predsedavanja Evropskom unijom da se pomogne Ukrajini da sa što manje gubitaka izdrži sukob, da se zaustavi ruska imperijalna politika i da svet spreči da Rusija kao do sada ucenjuje ostale države oko sebe.

Premijer Fijala dao je kao jedan od glavnih zadataka ambasadorima da se u svojim zemljama sada što više angažuju da Češka dobije isporuke gasa iz novih izvora ili tehnološka rešenja i ulaganja koja bi joj pomogla da prekine zavisnost od ruskog gasa i nafte.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track