02:05

DALI POGREŠNU VREMENSKU PROGNOZU ZA DAN DRŽAVNOSTI, PA DOBILI OTKAZ! Nedeljko Todorović objasnio šta se tačno dogodilo

mađarska

DALI POGREŠNU VREMENSKU PROGNOZU ZA DAN DRŽAVNOSTI, PA DOBILI OTKAZ! Nedeljko Todorović objasnio šta se tačno dogodilo

Planeta -

Zbog pogrešne vremenske prognoze, u Mađarskoj su otpuštena dva najviša zvaničnika meteorološke službe.

Šefica meteorološke službe Kornelija Radič i njen zamenik Đula Horvat otpušteni su jer je zbog upozorenja Nacionalne meteorološke službe o ekstremnim vremenskim prilikama odložen vatromet za proslavu državnog praznika, Dana Svetog Stefana.

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je za Kurir televiziju da se ovakva mera svodi na nerazumevanju o prognoziranju vremenskih prilika a potom i objasnio zbog čega meteorolozi nisu mogli da predvide kišu.

- U medijima se naglašava epitet pogrešna prognoza. Sama prognoza po sebi sadrži rizik neostvarenja. U svim meteorološkim centrima se radi verifikacija i poznato je da prognoza za sutra ostvaruje sa verovatnoćom od 90-95%, drugog dana od 80-85% i trećeg nešto manje - kaže Todorović i pojašnjava:

- U ovom slučaju mislim da je bila dobra najava, treba da se prisetimo da je prošli petak bilo jako toplo i da se očekivalo zahlađenje sa kišom. Bila je najavljena sezonska promena vremena. Kada su u pitanju ti lokalni letnji pljuskovi, njih nije moguće predvideti ni pola sata unapred na kojoj lokaciji će se pojaviti. Tek kada se pojave radarom i satelitskom detekcijom mogu da se uoče. Mislim da je to ovde bio slučaj. Oni imaju životni vek pola sata. U tim lokalnim razmerama, nije moguće do svakog detalja dati vremensku prognozu. Otkaz i slične mere se svode na nerazumevanje o prognoziranju vremenskih prilika - izjavio je Todorović za Kurir televiziju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:58

Meteorolog Đurić u Usijanju dana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track