ŽELIMO VAM MIRNO NEBO I HRABROST! Ukrajina proslavlja Dan nezavisnoti: Evo ko im je sve čestitao, oglasio se i Putinov saveznik
Foto: AP, EPA, Profimedia

bitan datum za bivšu državu SSSr

ŽELIMO VAM MIRNO NEBO I HRABROST! Ukrajina proslavlja Dan nezavisnoti: Evo ko im je sve čestitao, oglasio se i Putinov saveznik

Planeta -

Ukrajina proslavlja danas Dan nezavisnosti a lideri mnogih zemalja su se oglasili i čestitali im, ovaj, za njih važan dan.

Dan nezavisnoti Ukrajine
Dan nezavisnoti Ukrajinefoto: EPA
Ukrajina, Dan nezavisnoti
Ukrajina, Dan nezavisnotifoto: AP

Predsednik belorusije Aleksandar Lukašenko, pomalo iznenađujuće, čestitao je ukrajinskom narodu Dan nezavisnosti.

Belorusija je bila glavni saveznik Rusije u njenoj invaziji i dopustila je ruskim trupama da uđu u Ukrajinu preko svoje granice.

-Uveren sam da današnje nesuglasice neće moći da unište stogodišnje temelje iskrenih, dobrosusedskih odnosa između naroda naše dve zemlje, rekao je Lukašenko.

Dodao je da će se Belorusija i dalje zalagati za "očuvanje dogovora, razvoj prijateljskih i uzajamno uvažavajućih kontakata na svim nivoima". Beloruski lider poželeo je Ukrajincima "mirno nebo, toleranciju, hrabrost, snagu i uspeh u ponovnom uspostavljanju dostojanstvenog života".

Čestitke od NATO, Finske, Moldavije...

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odao je “počast hrabrim ženama i muškarcima Ukrajine na borbi za njihovu slobodu i zemlju”, preneo je Gardijan.

I Moldavija je čestitala Kijevu Dan nezavisnosti. Predsednica Maja Sandu rekla je u “tvitu” da se njena zemlja “divi hrabrosti i prkosu ukrajinskog naroda”.

- Stojimo sa vama i želimo vam mir i napredak, navela je Sandu.

U Londonu, Dauning strit broj 10 je dekorisan plavim i žutim cvećem u bojama ukrajinske zastave.

Dauning strit
Dauning stritfoto: Profimedia
Dauning strit
Dauning stritfoto: Profimedia

Finska je takođe čestitala Ukrajini Dan nezavisnosti.

- Najiskrenije čestitke predsedniku Zelenskom i narodu Ukrajine, naveo je u “tvitu” predsednik Sauli Niniste, dodajući da “Finska stoji sa Ukrajinom i nastaviće da pruža nepokolebljivu podršku dokle god je to potrebno”.

Litvanija je poželela Ukrajini “snagu” u borbi za slobodu.

- Želim snagu Zelenskom i Ukrajini koja se bori za slobodu neverovatnom hrabrošću, prkosom i dostojanstvom. Litvanija je uvek s vama, naveo je predsednik Gitanas Nauseda.

"Stefanija" u izvođenju orkestra Škotske garde

Orkestar Škotske garde odao je počast Ukrajini izvođenjem pesme “Stefanija” koja je pobedila na Evroviziji.

Kurir.rs/Agencije/Blic

Bonus video:

06:12

UKRAJINA IMA KECA U RUKAVU DA PROMENI TOK RATA? Stručnjaci na Kurir TV: Ishod sukoba se vidi iz aviona EVO ŠTA ĆE BITI SA RUSIJOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track