PLAŠITE SE DA BI AJKULA MOGLA DA VAS NAPADNE U MORU? Postoji vrsta koja hoda po kopnu! Najviše ih ima ovde (VIDEO)
Foto: Printscreen YT/UQ Faculty of Medicine

nauka

PLAŠITE SE DA BI AJKULA MOGLA DA VAS NAPADNE U MORU? Postoji vrsta koja hoda po kopnu! Najviše ih ima ovde (VIDEO)

Planeta -

Epolet ajkula, koja se obično nalazi na plitkim grebenima Australije i Nove Gvineje, može da ''hoda'' do 30 metara po suvom koristeći peraje u obliku vesla i da preživi hipoksiju - nedostatak kiseonika - do dva sata, prenosi Gardijan.

Biolozi sa Atlantskog univerziteta Florida (FAU) i njihovi istraživački partneri u Australiji kažu da ove izuzetne sposobnosti omogućavaju ajkulama koje žive na grebenima da prežive sve neprijateljskije okruženje kako se uslovi menjaju.

Stručnjaci kažu da ajkule koriste svoje veštine na kopnu kako bi uspele da prežive zagrevanje mora, i klimatske promene.

- Takve osobine mogu biti ne samo ključne za preživljavanje, već mogu biti povezane i sa njihovim održivim fiziološkim performansama u izazovnim uslovima životne sredine, uključujući one povezane sa klimatskim promenama, kaže se u studiji, objavljenoj u integrativnom i komparativnom biološkom časopisu.

Marian Porter, profesorka biomehanike na FAU-ovom odeljenju za biološke nauke, rekla je da su ajkule u stanju da sporo i brzo ''hodaju'', kao i da plivaju, što im daje izuzetnu sposobnost da pređu kopno kako bi došli do povoljnijeg okruženja koje druge vrste nemaju.

-Možda ne mislite da su prelepe tropske plaže opasne, ali u stvarnosti zbog plime i oseke su prilično surove. Tada se dešava mnogo stvari, rekla je ona.

-Naši saradnici u Australiji otkrili su da su ove ajkule u stanju da veoma dobro izdrže uslove klimatskih promena. Ove ajkule su sjajni modeli kada počnemo da sagledavamo kako ovi promenljivi uslovi mogu uticati na kičmenjake uopšte i druge vrste, i mogu nam pomoći u daljim istraživanjima, rekla je ona.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track