MEDVEDEV SE PONOVO OGLASIO NA TELEGRAMU: Obaveštavam šefove država i vlada EU! Cena gasa do kraja godine 5.000 evra! Srećno
Foto: Printscreen Twitter

nova poruka

MEDVEDEV SE PONOVO OGLASIO NA TELEGRAMU: Obaveštavam šefove država i vlada EU! Cena gasa do kraja godine 5.000 evra! Srećno

Planeta -

Bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi cene gasa u Evropi mogle da dođu do 5.000 evra za hiljadu kubnih metara pre kraja godine.

„Obaveštavam šefove država i vlada EU – u vezi poskupljenja gasa na 3.500 evra za hiljadu kubnih metara... Prinuđen sam da podignem prognozu cene na 5.000 evra za hiljadu kubika do kraja 2022. godine. Srećno“, napisao je on na Telegramu Medvedev, prenosi ruska agencija Tass.

Otkako su zapadne zemlje uvele brojne sankcije Rusiji nakon početka napada na Ukrajinu, Moskva je u više navrata smanjivala isporuke gasa Evropi, koja, uprkos brojnim aktivnostima na diversifikaciji izvora, ostaje u velikoj meri zavisna od ruskih isporuka.

Ruski Gasprom je u junu smanjio snabdevanje gasom za 60 odsto, na 67 miliona kubnih metara, navodeći kao razlog pokvarenu turbinu koju je Siemens poslao u Kanadu na popravku. Krajem jula, zbog remonta druge turbine, kapacitet isporuke gasa Severnim tokom smanjen je na 20 odsto.

Gasprom je pre nedelju dana najavio da će krajem avgusta ponovo na nekoliko dana prekinuti isporuku gasa Severnim tokom 1. I ovoga puta je kao razlog prekida naveo radove na održavanju.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track