POČETAK KONTRAOFANZIVE?! Ukrajinci sa tri bataljona krenuli u napad prema Hersonu i Novoj Kahovki! Rusi: Kijev stvara paniku
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

POČETAK KONTRAOFANZIVE?! Ukrajinci sa tri bataljona krenuli u napad prema Hersonu i Novoj Kahovki! Rusi: Kijev stvara paniku

Planeta -

Ukrajinska vojska danas je iz pravca Krvoj Roga na jučnom Hersonskom pravcu krenula u napad sa snagama jačine 3 bataljona i to jedan oklopni i dva pešadijska uz jaku artiljerijsku pripremu što samohodnim i vučenim oruđima tako i rakretnim sistemima HIMARS kojima se navodno gađa prva linija fronta i u dubini ruske zone.

Mnogi su najavili da se zapravo radi o početku dugoočekivane ukrajinske ofanzive koja bi trebala osim povrata Hersonske oblasti omogućiti prodor i na Krim i njegovo zauzimanje sa čime bi Rusija bila poražena u ovom ratu.

Prema prvim informacijama radi se o o snagama koje su nedavno stigle iz Velike Britanije sa obuke direktno i u ostalim evropskim centrima, a od raspoložive tehnike radi se o tenkovima T-72M1 i BVP 1 i 2 koji prate oklopni klin.

Rusi su prema izveštajima u borbu osim protivoklopnih raketa i tenkova uključili i borbene helikoptere Ka-52 i Mi-28.

Informacije su za sad veoma oprečene i nepoudane bez konkretnih dokaza i potvrda osim u slučaju Blagodatnoje važnog naselja na Nikolajevskom pravcu, koje us zauzele ruske trupe.

S druge strane ukrajinski mediji navode, kao i društvene mreže da su Ukrajinci stigli do Hersona, kao i da je naređena masovna evakuacija Nove Kahovke koja je pod konstantnim udarima raketne artiljerije.

Vesti o proboju širie se masovno ukrajinskim telegram kanalima, ali konkretnih dokaza još uvek nema.

S druge strane ruski reporteri koji se javlajju sa linije fronata navode da ništa nije tako kritično kao što se navodi, kao i da naselja neka nisu zauzeta od strane ukrajinaca . Naglašava se da je više u pitanju informaciono-propagantni rat nego prava kontraofanziva. Zapravo u pitanju su lokalni uskobi uz upotrebu HIMARS-a.

Prema poslednjim informacijama ukrajina je izgubila dva SU-25 i jedan transportni helikopter MI-8. Na pravcu Posad-Pokrovskog ruske snage otkrili su 7-8 borbenih vozila pešadije i 4-5 tenkova, koji su napadnuti iz višecevnih bacača raketa BM-21 Grad.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track