STRAH OD NUKLEARNE KATASTROFE I RADIJACIJE: EU donirala 5,5 miliona tableta kalijum jodida!
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

PREVENTIVA

STRAH OD NUKLEARNE KATASTROFE I RADIJACIJE: EU donirala 5,5 miliona tableta kalijum jodida!

Planeta -

Dok ruska strana ponovo optužuje ukrajinsku vojsku za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju, EU je donirala Ukrajini 5,5 miliona tableta kalijum jodida kao preventivnu meru bezbednosti za povećanje nivoa zaštite od radioaktivnog zračenja. Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič upozorio je da "nuklearna elektrana nikada ne bi trebalo da bude ratna zona".

Tablete kalijum jodida pružaju dodatnu zaštitu štitnoj žlezdi od radioaktivnih izotopa joda koje bi ljudi progutali ili udahnuli u slučaju nuklearne nesreće.

Evropska komisija saopštila je da je u petak primila zahtev za nabavku tableta kalijum jodida, nakon čega je uspela da prikupi pet miliona tableta za veoma kratko vreme kroz mehanizam RescEU. Austrija je donirala njih dodatnih 500.000. Ukupno, pošiljka namenjena Ukrajini vredi oko 500.000 evra.

Lenarčič je zahvalio Austriji na donaciji i uverio da će komisija uvek biti "budna i spremna da deluje, jer spremnost spasava živote".

Ruska strana je danas još jednom optužila ukrajinsku vojsku za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju i smatrala da Kijev na ovaj način želi da onemogući rad tima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Tim stručnjaka počeće sa radom u nuklearki u narednih nekoliko dana i trebalo bi da tamo ostane do subote.

Dve eksplozije odjeknule su u blizini skladišta istrošenih gorivnih elemenata, saopštila je danas vojna uprava koju je osnovala Rusija u gradu Enerhodar, okrivljujući Kijev za napad, prenosi nemačka novinska agencija dpa. Prema rečima ruskih zvaničnika, granatiranje se i dalje nastavlja.

Ruske snage zauzele su nuklearnu elektranu Zaporožje, koja ima šest reaktora, ubrzo nakon što je invazija počela u februaru. Strahovi od nuklearne katastrofe su porasli otkako su se sukobi oko elektrane intenzivirali ranije ovog meseca.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track