NOVI PAD PODRŠKE ZA DŽO BAJDENA: Demokrate strahuju od izbor za kongres 8 novembra!
Foto: Printscreen/YouTube

istraživanje javnog mnjenja

NOVI PAD PODRŠKE ZA DŽO BAJDENA: Demokrate strahuju od izbor za kongres 8 novembra!

Planeta -

Podrška aktuelnom američkom predsedniku Džo Bajdenu pala je ovo nedelje što je loš znak za nade njegove Demokratske stranke pred 8. novembar kada bi trebalo da se održe izbori za Konkres, piše Rojters.

Dvodnevna nacionalna anketa pokazalo je da samo 38 odsto Amerikanaca odobrava bajdenov dosadašnji rad.

Naime, Bajdenov rejting prošle nedelje dostigao je podršku 41 odsto Amerikanaca, ali on je i dalje ispod 40 odsto od sredine juna meseca ove godine, uprkos nizu pobeda koje su demokrate u kongresu ostvarile donošenjem niza zakona, sa kojom su se Bajednovi saradnici nadali da će im pomoći da odbrane tesnu većinu koju imaju u ovom zakonodavnom telu.

Očekuje se da će demokrate izgubiti kontrolu nad SAD Predstavničkom domu u novembru, a možda i Senat.

Čak i uz kontrolu samo nad Domom, republikanci bi mogli da zaustave Bajdenovu zakonodavnu agendu i pokrenu potencijalno politički štetne istrage.

Bajdenov ukupni rejting je bio ispod 50 posto više od godinu dana jer su se Amerikanci borili sa visokim stopama inflacije i ekonomijom pogođenom zdravstvenom krizom COVID-19.

Bajdenov najniži rejting od 36posto - u četiri nedeljne ankete u maju, junu i julu - bio je rival najnižim ocenama njegovog prethodnika Donalda Trampa, čija je popularnost dostigla najnižu vrednost od 33 posto u decembru 2017.

Najnovija anketa Rojtersa/Ipsosa, sprovedena onlajn na engleskom širom Sjedinjenih Država, prikupila je odgovore od 1.005 odraslih, uključujući 449 demokrata i 357 republikanaca. Ima interval verodostojnosti – meru preciznosti – od četiri procentna poena.

Kada je od anketiranih ove sedmice zatraženo da rangiraju najveće probleme nacije, ekonomija je bila na vrhuncu zabrinutosti, pri čemu su trećina republikanaca i četvrtina demokrata to istakle kao glavno pitanje.

Za republikance, sledeći najhitniji problemi bili su imigracija i kriminal, od kojih je svaki bio glavni problem za otprilike jednog od 10 republikanaca.

Među demokratama, otprilike svaki osmi vidi životnu sredinu kao glavno pitanje, a oko jedan od deset je ukazao na kraj nacionalnih prava na abortus. Rojters/Ipsos je ove nedelje dodao prava na abortus na listu zabrinutosti za Amerikance, listu koja takođe uključuje imigraciju i zdravstvenu zaštitu, pošto je to pitanje privuklo veću pažnju od juna u SAD. Odluka Vrhovnog suda kojom se ukida ustavno pravo na abortus širom zemlje.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track