NOVO ČUDO TURSKE PROIZVODNJE: Smrtonosni dron koji je projektovao Erdoganov zet, motore proizvode - Ukrajinci
Foto: Printscreen/YouTube

Crnomorski štit

NOVO ČUDO TURSKE PROIZVODNJE: Smrtonosni dron koji je projektovao Erdoganov zet, motore proizvode - Ukrajinci

Planeta -

Serijski prototip supersonične bespilotne letelice Bajraktar Kizilelma izložen je na Teknofestu, vazduhoplovnoj izložbi koja se tradicionalno održava na turskom aerodromu Samsun Čaršamba na Crnom moru, piše Slobodna Dalmacija.

dron, bajraktar kizilema
foto: Printscreen/Youtube/Take Off Channel

Najnoviji model Bajraktara, koji se često koristi u ratu u Ukrajini, vest je sama po sebi ali je još zanimljivije to da bi dva serijska prototipa Kizilelma trebalo da budu opremljena mlaznim, turbofenskim motorima ukrajinskog proizvođača “Ivčenko Progres” iz Zaporožja, grada koji se danas nalazi na samoj liniji fronta.

Teknofest je veliki događaj u aviosvetu i organizovan je povodom Dana pobede u Samsunu, regiji u kojoj je budući otac turske nacije Kemal Mustafa Ataturk 1922. odneo ključnu pobedu u Ratu za nezavisnost.

Turski proizvođać dronova potpisao je ugovor sa Ukrajincima pre početka rata u Ukrajini, a Ankara i Kijev su osnovali i zajedničku hajtek kompaniju "Crnomorski štit".

dron, bajraktar kizilema
foto: Printscreen/Youtube/Take Off Channel

Kompanija iz Zaporožja obavezala se da će isporučiti sonični model svog motora AI-322F i supersonični AI-25TLT, dok bi u napredniju B seriju ugradili 2,5 puta jači ukrajinski motor AI-322F (i turski TEI TF-6000). Prvi let prototipova Kizilelme planiran je za iduću godinu.

Prema najavama, najnovije čudo turske tehnologije leteće na radnoj visini od 12.000 metara. Na 10.700 metara Kizilelma će u vazduhu moći da ostane punih pet sati. Prema trenutno poznatim podacima, dron iz "slabije" serije može da dostigne maksimalnu brzinu od 900 km/h, dok mu je brzina krstarenja 740 km/h sa borbenim radijusom od 930 kilometra.

Dron je težak 5,5 tona, poput sasvim solidnog dvomotornog poslovnog mlaznjaka. Nosivost će mu biti tonu i po, od čega se jedna tona odnosi na ubojita sredstva. Dron će imati mali radar, mogućnost automatskog poletanja i sletanja, visoke manevarske sposobnosti. Kako se očekuje, prvo poletanje iduće godine obaviće se sa platforme amfibijskog jurišnog broda turske ratne mornarice TCG Anadolu [L-400], i to bez katapulta, kako se to radi na nosačima aviona.

dron, bajraktar kizilema
foto: Printscreen/Youtube/Take Off Channel

Projektant je ovog ponosa turske vojne industrije je Seldžuk Bajraktar, suprug Erdoganove ćerke Sumeje i zet predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track