AMERIKANCI PRIZEMLJILI FLOTU OD 400 LEGENDARNIH HELIKOPTERA: Zbog požara na motorima, kultne ratne letelice na remontu
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

CH-47

AMERIKANCI PRIZEMLJILI FLOTU OD 400 LEGENDARNIH HELIKOPTERA: Zbog požara na motorima, kultne ratne letelice na remontu

Planeta -

Američka vojska privremeno je prizemljila svoju flotu od oko 400 transportnih helikoptera CH-47 Činuk (Chinook) nakon što su na nekoliko njih izbili požari na motorima, saopštila je vojska.

"Vojska je identifikovala glavni uzrok curenja goriva zbog čega je došlo do manjeg broja požara na motorima među izolovanim brojem helikoptera CH-47 i zbog čega se sprovode korektivne mere za rešavanje ovog problema", rekla je portparolka američke vojske Sintija O. Smit nakon što je Vol Strit žurnal prvi objavio vest o problemima na kultnim helikopterima koje je decenijama proizvodio Boing i koji su se upotrebljavali na svim američkim ratištima, od Vijetnama do Bliskog istoka.

Iako nije bilo smrtnih slučajeva ili povređenih, helikopteri su prizemljeni "iz velikog opreza" dok se ne izvrše "korektivne radnje", dodala je Smit.

NATO, NATO vežba, Krivolak, Severna Makedonija, Brzi odgovor 22, helikopter, CH-47 Činuk, britanski helikopter
foto: EPA / Georgi Licovski

Proizvošač motora Činuka, američka kompanija Honivel internešonal saopštio je da je problem u "manjkavim" O prstenovima "koji ne zadovoljavaju Hanivelove specifikacije dizajna i koji su ugrađeni u neke T55 motore tokom rutinskog i planiranog održavanja u vojnom skladištu".

Kompanija je navela da oni nisu odgovorni za proizvodnju problematičnih O-prstenova, ali nisu naveli ko jeste.

Primarna misija Činuka je, navode iz Boinga, prevoz "trupa, municije, opreme i goriva", a često su korišćeni u evakuaciji. Međunarodne obrambene snage u čak 22 zemlje, uključujući Italiju, Južnu Koreju i Kanadu, takođe koriste ove helikoptere.

Ranije ove godine Nemačka je najavila da će kupiti 60 helikoptera. Argentina i Filipini takođe su zainteresovani za ove helikoptere.

Vol Strit žurnal navodi da su problematični prstenovi ugrađeni u najmanje 70 helikoptera. Koliko dugo će flota ostati prizemljena vojska nije precizirala.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track