OGLASIO SE DIREKTOR IAEA: Okolnosti su veoma teške, misija ostaje ovde
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

OGLASIO SE DIREKTOR IAEA: Okolnosti su veoma teške, misija ostaje ovde

Planeta -

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi najavio je da članovi misije zadužene za inspekciju ostaju u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine koju su danas pregledali.

Inspekcija nuklearke Zaporožje napeto se očekivala nakon nedelja bombardovanja koje su pobudila strahove od nuklearne katastrofe.

Rusija, čije snage okupiraju od marta najveću nuklearnu elektranu u Evropi i Ukrajina međusobno se optužuju za ta bombardovanja.

"Misija ostaje ovde"

-Obavili smo nešto vrlo važno danas. I, što je najvažnije, (misija) IAEA-e ostaje ovde. Obavestite svet da IAEA ostaje u Zaporožju, izjavio je Grosi nakon inspekcije, pokazuje snimak koji je objavio ruski medij Ria Novosti.

Grosi ipak nije rekao koliko će inspektora ostati ni koliko dugo.

Juče je najavio da će IAEA pokušati da uspostavi "stalnu misiju" nakon sadašnje posete.

"Okolnosti su vrlo, vrlo teške"

-Uspeli smo da prikupimo puno informacija, rekao je Grosi ruskim novinarima.

-Obavili smo prvu procenu. Ljudi tamo predano i stručno rade. Uprkos vrlo, vrlo teškim okolnostima, nastavljaju profesionalno da rade, dodao je.

Kako javlja ruska agencija Interfax, četiri od devet vozila, koliko ih je u konvoju misije IAEA-e stiglo u četvrtak popodne na područje nuklearne elektrane, napustilo je to mesto početkom večeri.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track