PUTIN POSETIO KALINJINGRAD! Progovorio o ratu u Ukrajini: Misija naših vojnika je...(VIDEO)
Foto: Printscreen YT

odgovorao na pitanja đaka

PUTIN POSETIO KALINJINGRAD! Progovorio o ratu u Ukrajini: Misija naših vojnika je...(VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas rusku eksklavu Kalinjingrad, dok tenzije između Moskve i EU rastu zbog borbi u Ukrajini.

Graniči se sa Litvanijom i Poljskom koje su čvrsto podržale Ukrajinu u sukobu sa Moskvom.

U okviru svoje posete, Putin se sastao sa učenicima škole u ​​Kalinjingradu kako bi obeležio početak školske godine, odgovarajući na pitanja o temama koje se kreću od ekonomije, istraživanja svemira, kao i ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Alarabija.

- Misija naših vojnika... je da zaustave ovaj rat, zaštite narod i, naravno, da zaštite samu Rusiju, rekao je Putin u televizijskim izjavama.

On je takođe rekao da je "Ukrajina počela da stvara antirusku enklavu koja preti našoj zemlji".

Rusija se u junu sukobila sa Litvanijom nakon što je Vilnjus zabranio železnički tranzit sankcionisane robe iz kopnene Rusije do Kalinjingrada.

Nakon pretnji i protesta iz Moskve, EU je saopštila da Litvanija mora da dozvoli tranzit ruske robe sa izuzetkom oružja. Prošlog meseca, Rusija je saopštila da je u Kalinjingrad rasporedila tri aviona sa hipersoničnim projektilima "Kinžal" na "danonoćno" dežurstvo.

Oduzet od Nemačke od strane Crvene armije u završnim fazama Drugog svetskog rata, Kalinjingrad je odvojen od ruskog kopna nakon raspada Sovjetskog Saveza kada je Litvanija postala nezavisna država.

Kurir.rs/Alarabija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja