01:18

ŠEŠELJ NAPLJUVAO PREMINULOG GORBAČOVA: Da je uradio nešto dobro za Ruse ne bi dobio NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!

KURIR TV

ŠEŠELJ NAPLJUVAO PREMINULOG GORBAČOVA: Da je uradio nešto dobro za Ruse ne bi dobio NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Bio je NEZRELI NAIVKO

Planeta -

Da je Mihail Gorbačov uradio nešto pozitivno za ruski narod, on nikada ne bi dobio Nobelovu nagradu za mir, smatra Aleksandar Šešelj, bivši poslanik Skupštine Srbije.

- Gorbačov je neko ko je dokrejčio Sovjetski savez, on je porazio Rusiju tada i ona je nakon toga dugo vremena bila na kolenima. Stala je na noge tek 10. godina nakon Gorbačove vlasti. On je neko ko je sam porazio Sovjetski savez u tom hladnom ratu i bio je izigran od strane NATO pakta i SAD. Kumovao je tome da imamo danas ovakve situacije u Evropi i događaje koje se trenutno dešavaju - rekao je Šešelj u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Mihail Gorbačov

Prekjuče je u Moskvi u 91. godini preminuo Mihail Gorbačov, a za sobom je ostavio podeljena mišljenja o tome koliko je bio zaslužan sa neku vrstu modernizacije SSSR, ali i za njegov konačni raspad.

Bio je jedini vođa SSSR koji je u toj državi i rođen, svi pre njega rođeni su u Ruskoj imperiji. Šest godina bio je vrhovni vođa Sovjetskog saveza i smatra se da je prvi sovjetski lider koji je javno rekao da je sovjetska ekonomija stala i da joj je potrebna reorganizacija.

Mihail Gorbačov
foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ostao je poznat po svojim programima reformi, popularnim perestrojkama, ali i po želji da poboljša odnose i trgovinu sa Zapadom. Možda i najveći njegov doprinos bio je napuštanje doktrine da Sovjetski savez treba da uređuje politički sistem i dozvola da narodi istočnog bloka sami izaberu svoju unutrašnju politiku. Nestanak sovjetske prevlasti širom istočne evrope definitivno je okončalo Hladni rat i zbog ovoga je 1990. godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

- On je prihvatio tu zapadnu propagandu kako je SSSR zarobljeno društvo i kako tamo nema slobode. Imao je kompleks niže vrednosti prema zapadu tako da je otvorio vrata, nakon što se SSSR raspao, ekspanziji NATO pakta na istok. Iako je Džejms Bejker tadašnji državni sekretar SAD garantovao da se NATO neće širiti na zemlje istočnog bloka. To se upravo desilo nedugo posle raspada SSSR. Kao što je i prihvatio ono što su Amerikanci prekršili odnosno ujedinjenje Nemačke. Pošto je trebala ujedinjena Nemačka da bude neutralna zemlja, a ne jedna od predvodnica NATO pakta - rekao je Šešelj.

Vladimir Putin, Mihail Gorbačov
foto: AP/Mikhail Klimentyev, Shutterstock

- On je u Rusiji danas sa pravom posmatran kao negativna ličnost i to ćete moći i sami da zaključite kada pogledate kako se Rusi oglašavaju nakon što je Gorbačov preminuo. Pohvale samo stižu sa zapada. Mnogi su složni u Rusiji kako je Gorbačov bio nesposoban, podložan manipulaciji i jedna velika nesrećna ličnost za Rusiju dok je bio na čelu SSSR - rekao je Šešelj.

Miloje Pršić, istoričar, smatra da je Gorbačov bio nezreo za takvu poziciju u SSSR-u i da je bio amater i naivko.

- Kada bi Putin povukao svoje jedinice za vreme ove operacije, on bi bio najveći mirotvorac na svetu. Zapad bi ga slavio. Gorbačov je jedna tragična figura u međunarodnim odnosima. On je imao čak i negativna mišljenja o Putinu i savetovo mu je da nešto drugačije radi. Potezi Gorbačova govore da je apsolutno nezreo za čelo SSSR, a sa druge strane na međunarodno političkoj areni bio je amater ili naivko - rekao je Pršić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Da je uradio nešto pozitivno za ruski narod, on nikada ne bi dobio Nobelovu nagradu za mir. Mi takođe imamo takvog iskustva u našoj političkoj istoriji. Slobodan Milošević je bio nateran da potpiše Dejtonski sporazum koji je u tom trenutku bio nepovoljan za srpski narod u BiH. Republika Srpska je tada izgubila više od 20% svoje teritorije, a Voren Kristofer je tada rekao da je Milošević faktor mira i stabilnosti na Balkanu - rekao je Šešelj.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:39

KAKO SU ZAPADNJACI NASAMARILI GORBAČOVA? Bivši predsednik SSSR ispao naivan: Napravio krupnu grešku koja je preokrenula istoriju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track