NOVI SOJ MAJMUNSKIH BOGINJA OTKRIVEN U VELIKOJ BRITANIJI: Zaraženi došao iz Afrike,
Foto: Shutterstock

NOVI SOJ MAJMUNSKIH BOGINJA OTKRIVEN U VELIKOJ BRITANIJI: Zaraženi došao iz Afrike,

Planeta -

U Velikoj Britaniji je identifikovan novi soj majmunskih boginja, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA) saopštila je da se osoba koja je nedavno bila u zapadnoj Africi zarazila genetski različitom varijantom virusa od one koja je izazvala epidemiju u Velikoj Britaniji.

Za sada se prate svi kontakti sa kojima je zaražena osoba bila, kako bi se utvrdilo da li ima daljih infekcija. Za sada nije poznato da li je osoba muško ili žensko i koliko ima godina. Postoje dva genetski različita soja virusa majmunskih boginja: soj iz centralne Afrike ili kako ga sada zovu "Clade I" i zapadnoafrički soj, odnosno "Clade II".

Soj basena Konga izaziva teži oblik bolesti i ima stopu smrtnosti od 10.6 odsto i smatra se da je lakše prenosiv, dok je zapadnoafrički soj blaža varijanta, sa stopom smrtnosti od 3.6 odsto. Dalja analiza je trenutno u toku da bi se videlo da li je ovaj izolovani slučaj Clade I, drugi podsoj Clade II, ili potpuno nova varijanta.

Doktorka Sofija Maki, direktorka incidenta u UKHSA, rekla je:

- Radimo na tome da kontaktiramo osobe koje su imale blizak kontakt sa slučajem pre potvrde njihove infekcije, da ih procenimo koliko je potrebno i pružimo savet. UKHSA i NHS imaju dobro uspostavljene procedure kontrole infekcije za postupanje sa slučajevima uvezene zarazne bolesti i oni će se striktno poštovati, a rizik za širu javnost je veoma nizak. Podsećamo sve one koje planiraju da putuju u Zapadnu i Centralnu Afriku da budu na oprezu zbog simptoma majmunskih boginja i da pozovu doktora ako budu imali simptome po povratku.

Sada postoji najmanje 3.279 poznatih slučajeva majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, sa samo 79 identifikovanih u poslednjoj nedelji - što je manje sa 126 nedelju dana ranije i 167 nedelju pre toga. UKHSA je uverena da epidemija opada uprkos globalnom broju koji sada premašuje 50.000, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

SIGA Technologies, firma za zdravstvenu bezbednost čije je istraživanje finansirala američka vlada kako bi se suočila sa pretnjom koju predstavlja biološko oružje, razvila je antivirusno sredstvo poznato kao tekovirimat za borbu protiv malih boginja i srodnih virusa, uključujući i majmunske boginje.

Tekovirimat je odobren za lečenje malih boginja u SAD, gde se prodaje kao TPOXX.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track