RAKETE PADAJU OKO NUKLEARKE! "Energoatom": Ruska vojska laže, Šojgu: Ukrajina sprovodi nuklearni terorizam
Foto: Profimedia

međusobne optužbe zaraćenih strana

RAKETE PADAJU OKO NUKLEARKE! "Energoatom": Ruska vojska laže, Šojgu: Ukrajina sprovodi nuklearni terorizam

Planeta -

Ukrajina i Rusija nastavile su juče da optužuju jedna drugu za ugrožavanje bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje, najveće atomske centrale u Evropi, dok su inspektori Ujedinjenih nacija u obilasku.

- Ruska vojska laže, manipuliše i iskrivljuje realnost u Zaporožju, dajući misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) samo podatke od kojih oni mogu da imaju koristi. Oni ih sprečavaju da na terenu vide šta se dešava. Vojni kamioni, koji se nalaze unutar elektrane i krše sva bezbednosna pravila, predstavljeni su im kao oprema odbrambenih strana, saopšteno je iz "Energoatoma", ukrajinske kompanije zadužene za kontrolu nuklearnih elektrana.

Zaporožje
Zaporožjefoto: Profimedia

S druge strane, ruski zvaničnici krive Ukrajince za sve probleme.

- Ukrajinsko granatiranje elektrane nije prestalo, ali je intenzitet napada opao. Tehničari nastavljaju rad na obnavljanju linija koje su stradale u artiljerijskim napadima, rekao je Aleksandar Volga, šef vojno-civilne administracije u "Enerhodaru", prenosi CNN.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je juče da ukrajinska artiljerijska vatra na najveću atomsku centralu u Evropi Zaporožje povećava rizik od nuklearne katastrofe.

- Ukrajina sprovodi nuklearni terorizam. Nemamo teško oružje na području nuklearke, niti u okolini. Nadam se da će se misija Međunarodne agencije za atomsku energiju uveriti u to, rekao je on.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track