SAD O ZATVARANJU SEVERNOG TOKA: Ne iznenađuje što Rusija koristi energiju kao oružje
Foto: Shutterstock, Profimedia

rat i posledice

SAD O ZATVARANJU SEVERNOG TOKA: Ne iznenađuje što Rusija koristi energiju kao oružje

Planeta -

Moskva koristi energiju kao oružje protiv Evrope, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuče, komentarišući obustavu isporuke gasa Evropi Severnim tokom 1.

"Nažalost nije iznenađujuće da Rusija nastavlja da koristiti energiju kao oružje protiv evropskih potrošača", rekao je portparol Rojtersu.

Ruski Gasprom juče je saopštio da se isporuke gasa u Evropu preko Severnog toka 1 neće nastaviti u subotu, nakon što je utvrđeno da na glavnoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Gasprom je naveo da turbina ne može bezbedno da radi dok se taj problem ne reši ali nisu dali nikakav vremenski okvir kada bi gas mogao ponovno da krene.

Simens enerdži ocenjuje da curenje motornog ulja u poslednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada.

"Takva cirenja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja", navela je firma.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da Sjedinjene Države i Evropa sarađuju na obezbeđivanju zaliha gasa.

"Kao rezultat ovih napora, evropsko skladište gasa biće puno do kritične zimske sezone grejanja", rekao je portparol. "Ovi napori sami po sebi neće biti dovoljni i nastavićemo zajedno da radimo na odgovoru na zabrinjavajuću energetsku situaciju u Evropi."

Očekuje se da će Evropska unija zabraniti uvoz sirove nafte iz Rusije početkom decembra, a rafinisanih proizvoda u februarui, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Članice grupe G7 juče su se dogovorile da će ograničiti cenu ruske nafte.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track