UKRAJINA SPREMNA DA IZVOZI STRUJU NEMAČKOJ: Imamo dovoljno, a dobili bismo i devize!
Foto: Profimedia

rat i posledice

UKRAJINA SPREMNA DA IZVOZI STRUJU NEMAČKOJ: Imamo dovoljno, a dobili bismo i devize!

Planeta -

Ukrajina planira da podrži Nemačku u njenom pokušaju da okonča svoju zavisnost od ruskog uvoza energenata snabdevajući najveću evropsku ekonomiju sopstvenim viškom električne energije.

"Ukrajina trenutno izvozi svoju električnu energiju u Moldaviju, Rumuniju, Slovačku i Poljsku. Prilično smo spremni da proširimo naš izvoz u Nemačku", rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal za nemačku agenciju dpa.

"Imamo dovoljno električne energije u Ukrajini zahvaljujući našim nuklearnim elektranama", rekao je Šmihal i dodao da će o tom pitanju razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Šmihal bi trebalo da doputuje danas u Berlin, a sutra je planiran sastanak sa kancelarom.

Ukrajina je sredinom marta sinhronizovala svoju elektroenergetsku mrežu sa evropskom i od tada izvozi između 400 i 700 megavata električne energije dnevno u EU i Moldaviju.

Šmihal sada želi da poveća izvozne kvote za EU. "To bi bilo jako dobro za obe strane. EU bi dobila više energije, a mi bismo dobili devize koje su nam preko potrebne", rekao je ukrajinski premijer.

Potrošnja struje u Ukrajini znatno je pala od početka rata zbog masovnog egzodusa stanovništva i ekonomske krize a to je oslobodilo prostor za ukrajinski izvoz električne energije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja