ŠVEDSKA NAJAVILA HITNU FINANSIJKU POMOĆ PROIZVOĐAČIMA STRUJE: Putin želi da podeli Evropu, nećemo mu to dozvoliti!
Foto: EPA/Claudio Bresciani, EPA/Pavel Bednyakov, Shutterstock

dolazi zima

ŠVEDSKA NAJAVILA HITNU FINANSIJKU POMOĆ PROIZVOĐAČIMA STRUJE: Putin želi da podeli Evropu, nećemo mu to dozvoliti!

Planeta -

Švedska će pružiti hitnu finansijsku podršku proizvođačima električne energije nakon što je premijerka upozorila da bi odluka Rusije da zaustavi isporuke gasa Evropi mogla da dovede finansijski sistem zemlje pod ozbiljan pritisak.

Magdalena Anderson rekla je u subotu da će vlada ponuditi stotine milijardi kruna za finansiranje proizvođačima električne energije.

Ministri energetike EU takođe će razmotriti preduzimanje koraka za ublažavanje nedostatka likvidnosti za energetske kompanije širom bloka na hitnom sastanku u petak, rekla su Fajnenšl tajmsu dva zvaničnika obaveštena o diskusijama.

Odluka Švedske usledila je nakon što je Rusija u petak rekla da više neće snabdevati gas gasovodom Severni tok 1.

"Jučerašnja objava ne samo da rizikuje da dovede do ’ratne zime’, već i ugrožava našu finansijsku stabilnost“, rekla je Anderson.

Finska ministarka finansija Anika Saariko rekla je da će i njena zemlja delovati. "Zabrinutost je zajednička. Slične pripreme su već u toku u Finskoj“, navela je ona.

Dramatične akcije su naglasile ozbiljnost situacije sa kojom se Evropa suočava jer se bori da obezbedi dovoljno energenata uoči zime i pokušava da ublaži posledice ruskog zavrtanja slavine među proizvođačima električne energije.

Nakon što su pre osam dana porasle na najviši nivo u istoriji, cene gasa i struje su se ove nedelje blago ohladile, a referentni evropski ugovori za gas i nemački ugovori za električnu energiju su pali za oko trećinu — iako su ostali oko 10 puta veći od istorijskih nivoa. Ali produženo gašenje Severnog toka 1 moglo bi povećati nestabilnost i povećati cene kada se trgovina ponovo otvori u ponedeljak.

Zvaničnici u Briselu rade na nekoliko mogućih načina da pomognu energetskim kompanijama, uključujući hitnu podršku likvidnosti, rekla su dvojica zvaničnika. Marže su postale "prevelike“ za proizvođače električne energije, rekao je jedan.

Ostale mere bi mogle da uključuju ograničenja cena bilo struje ili gasa i načine za razdvajanje tržišta gasa i električne energije pre dugoročne reforme. "Rusi će se igrati sa nama, a mi nismo dobro opremljeni da se suočimo sa tim“, rekao je drugi zvaničnik.

"Ne plašimo se Putinovih odluka, tražimo od Putina da poštuje njihove ugovore, ali ako oni ne poštuju svoje ugovore, spremni smo da reagujemo“, rekao je novinarima Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju.

Kreatori politike evrozone smatraju da odluke treba da se donose na nacionalnom nivou, kaže jedna osoba koja poznaje njihove diskusije.

Anderson je rekla da će se podrška Švedske odnositi na sve nordijske i baltičke igrače i da će u ponedeljak tražiti odobrenje odbora za finansije švedskog parlamenta.

"Moramo ovo da izolujemo na jednom tržištu kako ne bi zarazili finansijski sektor“, rekao je Stefan Ingves, guverner Riksbanke, centralne banke Švedske.

Švedske vlasti su saopštile da ne vide neposredan rizik po finansijsku stabilnost, ali su zabrinute da bi inače solventne kompanije mogle da imaju problema sa likvidnošću, što bi izazvalo potencijalne efekte talasanja.

"Rusija vodi energetski rat protiv Evrope da bi nas podelila. Ali nećemo dozvoliti Putinu da uspe“, rekla je Anderson.

Kurir.rs/Fajnenšl tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track