OVO JE MOGUĆI UZROK PADA AVIONA-DUHA? Šta se dešavalo pre nego što se letelica survala u more pored obale Letonije?
Foto: Printscreen Youtube

avionska nesreća

OVO JE MOGUĆI UZROK PADA AVIONA-DUHA? Šta se dešavalo pre nego što se letelica survala u more pored obale Letonije?

Planeta -

Hipoksija je verovatno glavni krivac za pad aviona "Cesna" koja se sinoć srušila nakon kraće drame u more pored obale Letonije.

Avion je najverovatnije uz pomoć automatskog pilota leteo dok je bilo goriva i pao. To se vidi, kako objašnjavaju stručnjaci za Kurir, po putanji leta.

Hipoksija nastaje usled nedostatka kiseonika u avionima usled kvara na uređaju za dotok kiseonika u kabinu ili prilikom velikih opterećenja kod vojnih aviona. Pilot gubi svest usled nedostatka kiseonika, kažu stručnjaci, pošto se sva krv iz tela spusti u noge.

Avion je registrovan u Austriji, pratili su ga španski Jurofajter, francuski rafal, nemački tornado i danski F-16 do momenta pada kod Letonije.

Letelica je dva puta skrenula, kod Pariza i Kelna, pre nego što je nastavila pravo iznad Baltičkog mora i preletela blizu švedskog ostrva Gotland, a zatim je počela da brzo gubi brzinu i visinu.

Nad Baltikim je počeo naglo da gubi visinu sa 11 km spustio se na 6 automatski pilot je bio uključen.

Podsetimo, kako nemački Bild navodi u avionu su bili pilot, žena, muškarac i njihova ćerka.

Kad su ušli u vazdušni prostor Nemačke iz baze Rostok poleteo je jedan borbeni avion tipa tornado da prati cesnu i pokuša da stupi u kontakt sa pilotom.

Kako piše Bild, letelica, koju su nazvali "avion duh" je poleteo sa aerodroma Hreze na jugu Španije, a za odredište navedeno je bilo Keln. Međutim po izlasku iz španskog vazdušnog postora kontakt sa letelicom je izgubljen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja