ŠTA SE DEŠAVA U HERSONU? Odložen referendum o priključenju Rusiji, Ukrajina želi da povrati region
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

ŠTA SE DEŠAVA U HERSONU? Odložen referendum o priključenju Rusiji, Ukrajina želi da povrati region

Planeta -

Ruski zvaničnik u ukrajinskoj oblasti Herson rekao je u ponedeljak da su planovi za referendum o pridruživanju Rusiji "pauzirani" zbog bezbednosne situacije, prenela je ruska državna novinska agencija TASS.

Kiril Stremousov, zamenik šefa vojno-civilne regionalne administracije koju je imenovala Rusija, takođe je rekao da je vitalni drumski most Antonovski, koji prelazi reku Dnjepar u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile posle višenedeljnog ukrajinskog granatiranja.

Ruski zvaničnici su ranije sugerisali da će referendum o pridruživanju Rusiji biti održan u septembru u Hersonu, kao i u susednoj Zaporoškoj oblasti i samoproglašenim Donjeckim i Luganskim narodnim republikama, kako bi se poklopili sa lokalnim izborima u Rusiji.

Herson
Hersonfoto: Printscreen/YouTube

Poslednjih nedelja, rusko držanje Hersona, kopnenog mosta kojim ruske snage mogu da dođu do i sa Krima koji je anektirao Rusiju, sve je nestabilnije.

Skoro ceo region Herson od marta drže ruske snage.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je pokrenula kontranapad sa namerom da povrati taj region.

Niz ubistava ruskih zvaničnika u regionu kulminirao je 30. avgusta ubistvom Alekseja Kovaljeva, bivšeg poslanika stranke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji se pridružio administraciji Hersona koju podržava Rusija.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je pokrenula kontraofanzivu sa ciljem da ponovo zauzme region nakon što je nedeljama granatirala mostove i skladišta municije.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track