URSULA FON DER LAJEN ODGOVORILA PUTINU: Nećeš uspeti da nas uništiš! Evropa će pobediti
Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia, AP / Thanassis Stavrakis

odgovor preko tvitera

URSULA FON DER LAJEN ODGOVORILA PUTINU: Nećeš uspeti da nas uništiš! Evropa će pobediti

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin koristi energiju kao oružje, napisala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru i dodala da mu to neće uspeti.

Ona je dodala da komisija priprema mere koje će pomoći ugroženim domaćinstvima i preduzećima da se izbore sa visokim cenama energenata.

Predlozi će uključivati smanjenje potrošnje električne energije i ograničenje cene ruskog gasa koji teče gasovodima.

„Skraćivanjem snabdevanja i manipulacijom našim energetskim tržištima, Putin koristi energiju kao oružje. Neće uspeti. Evropa će pobediti“, napisao je predsednik komisije.

Pored toga, predložiće da se prihodi iz energetskog sektora iskoriste za pomoć ugroženim potrošačima i preduzećima i za podršku proizvođačima električne energije koji se suočavaju sa poteškoćama u obezbeđivanju likvidnosti zbog brzih promena cena.

Ona je današnjim tvitom indirektno reagovala na dalje zatvaranje gasovoda Severni tok 1, koji je 31. avgusta zatvorio ruski energetski gigant Gasprom. Gasprom je najpre saopštio da će gašenje trajati tri dana, tokom kojih je trebalo da se obavi redovno održavanje gasovoda, a zatim je 2. septembra saopštio da je tokom radova otkriven kvar na turbini, pa je snabdevanje gasom bi ostao suspendovan.

Kurir.rs/Slovenske novice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track