BORISE, VRATI SE: Ankete pokazuju da pola Britanaca nema poverenja u novu premijerku! Tek svaki peti optimista!
Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia, James Veysey / Profimedia

jugov

BORISE, VRATI SE: Ankete pokazuju da pola Britanaca nema poverenja u novu premijerku! Tek svaki peti optimista!

Planeta -

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus pobedila je juče Riši Sunaka, svog rivala za vođstvo konzervativaca i mesto premijera. Nju je izabralo 81.326 članova Konzervativne partije (u poređenju sa 60.399 za Sunaka), ali zemlja u celini nije oduševljena njenom predstojećom premijerskom funkcijom.

Na pitanje neposredno nakon rezultata, 50 odsto Britanaca kaže da je razočarano što će ona biti sledeći premijer, uključujući trećinu (33 odsto) koja je „veoma razočarana“. Ovo je znatno više od 22% koji kažu da su veoma ili prilično zadovoljni.

Četiri od deset birača konzervativaca (41%) kažu da su zadovoljni predstojećim unapređenjem Liz Tras, ali trećina (34%) je izjavila da je razočarana.

Nedostatak entuzijazma među Britancima može biti posledica činjenice da postoji malo poverenja u Trasovu buduću vladu da će imati ispravnu politiku i planove za rešavanje rastućih troškova života, što je u anketi Jugova tokom vikenda navedeno kao glavni prioritet za novu vlada.

Dve trećine Britanaca (67%) kaže da nemaju mnogo poverenja u vladu Liz Trus da ima prave ideje da se uhvati u koštac sa rastućim troškovima života, uključujući 38% koji nemaju nikakvog poverenja.

Samo 19% veruje u sposobnost Trusove administracije da se pomiri sa ovim pitanjem, dok samo 2% kaže da ima „veliko poverenja“. Čak i među konzervativnim biračima, samo 35% veruje da će njihov novi lider moći da se pozabavi ovim pitanjima, dok većina (54%) kaže da nema mnogo ili nimalo poverenja.

Sada kada su glasovi prebrojani i rezultat je poznat, Britanci mogu da razmisle o tome kakav je novi nosilac broj 10 u poređenju sa svojim prethodnikom. Veliki broj Britanaca (40 odsto) kaže da misli da će Trasova biti „otprilike ista“ kao Boris Džonson kada su u pitanju njihovi nastupi kao premijeri. Četvrtina (27%) misli da će biti lošija premijerka, dok samo 14% misli da će biti bolja.

Konzervativni glasači posebno imaju tendenciju da misle da će ona biti gora (34%) od svog bivšeg šefa, dvostruko više nego što misli da će biti bolji (17%). Još 31% očekuje da budu uporedivi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track