05:13

DA LI JE VELIKA BRITANIJA DOBILA NOVU MARGARET TAČER? Ko je nova premijerka Liz Tras

centralni dnevnik

LIZ TRAS KOPIRA MARGARET TAČER? Pribićević za Kurir TV: Evo šta Srbija može da očekuje! VREMENA SU SE POTPUNO PROMENILA

Planeta -

Velika Britanija konačno je saznala ime novog premijera. Aktuelna šefica diplomatije Liz Tras izabrana je za predsednicu Konzervativne stranke, čime je obezbedila i premijersku fotelju. Tras je treća i ubedljivo najmlađa žena, koja će živeti na najprestižnijoj i najodgovornijoj adresi u Londonu Dauning strit broj 10.

O tome da li je Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo novu Margaret Tačer, kao i hoće li se promeniti britanska politika prema Srbiji, novinarka Kurira Andrijana Glišić razgovarala je u Centralnom dnevniku Kurir TV sa Ognjenom Pribićevićem, bivšim ambasadorom u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Ognjen Pribićević
Ognjen Pribićevićfoto: Printscreen Kurir TV

- Ne bih očekivao neke značajnije promene u odnosu na vladu Borisa Džonsona. Uostalom i sama nova premijerka je nagovestila da se njena spoljna politika, posebno prema Rusiji neće uopšte menjati. Treba očekivati nastavak suštine politike Bregzita, odnosno pokušaj Velike Britanije da igra veliku silu.

Liz Tras, nova premijerka Velike Britanije
Liz Tras, nova premijerka Velike Britanijefoto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na pitanje šta Srbija može da očekuje ovom promenom, Pribićević kaže:

- Očekujem d aće nastaviti s tom politikom. Rekla je da želi da smanji uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu. Ali treba očekivati istu politiku i po pitanju Kosova i BiH. Naši interesi nisu identični s britanskim, ali to ne znači da ne treba da tražimo prostor za saradnju. Pre svega trgovinska razmena, koja je daleko manja nego u odnosu s Nemačkom. Zatim, zajednička prošlost na pobedničkoj strani u oba svetska rata. Uz uvažavanje šta je danas Britanija u svetu, da je to zemlja sa stalnim mestom u Savetu bezbednosti i njenim ekonomskim potencijalom.

S obzirom na to da Velika Britanija ima specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Pribićević je analizirao hoće li to dobrineti pojačanim pritiscima na našu zemlju.

- Ona je već rekla da će nastaviti politiku Borisa Džonsona. To je ofanzivan i agresivan odnos prema Rusiji, kompleksniji nego što ga imaju SAD. Naš zadatak je da pronađemo put kao zemlja srednje veličine u oštrom sukobu dva sveta.

U javnosti je sve češće porede sa legendranom premijerkomMargaret Tačer. Kolike su sličnost Liz Tras s njom?

- Sreo sam se 90-ih godina s Margaret Tačer. Vremena su se potpuno promenila i veoma je teško očekivati da Tras ponovi rezultat Tačerove, iako želi da nastavi s politikom tačerizma. Očekujem dinamičnu polirtičku situaciju u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja