U HERSONU POČINJE PREDAJA RUSKIH SNAGA? Šok predviđanje američkog generala, ovo je ključno za uspeh Kijeva na frontu!
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

analiza

U HERSONU POČINJE PREDAJA RUSKIH SNAGA? Šok predviđanje američkog generala, ovo je ključno za uspeh Kijeva na frontu!

Planeta -

Bivši američki general prognozirao je predaju ruskih snaga u Hersonu, strateškom gradu u Ukrajini, prenosi Njuzvik.

Hersonsku oblast gotovo u potpunosti kontrolišu ruske trupe od marta, kada je postao prvi veći grad koji je pao tokom invazije na Ukrajinu. Ukrajinske snage su pokrenule kontraofanzivu kako bi povratile ključni lučki grad.

Penzionisani general-potpukovnik američke vojske Mark Hertling prokomentarisao je u ponedeljak snimak ukrajinskog vojnika sa fronta koji prikazuje uništene ruske položaje u Hersonu.

Prema Hertlingovoj analizi na Tviteru, snimak ukazuje na „izuzetno lošu vojničku disciplinu“ i „užasnu terensku obuku/obuku“ u ruskoj vojsci. Činilo se da je rukovodstvo nižeg nivoa u krizi, dok viši lideri ne kruže informacije, rekao je Hertling. U međuvremenu, moral je pao, rekao je on.

Hertling je podelio detaljnija taktička zapažanja u drugoj temi na Tviteru. On je primetio da su ukrajinske snage počele „operacije oblikovanja“ — ili da se suprotstave sposobnostima neprijatelja da utiče na njihove manevre — koristeći kombinaciju artiljerijskih udara dugog i kratkog dometa, snaga za specijalne operacije, timova malih jedinica i snaga otpora.

Ukrajina je uspostavila svoju kontraofanzivu da udari kada i gde žele, dok se Rusija borila u defanzivi da obezbedi svoje tlo, rekao je Hertling. Ove akcije su snizile ruski moral ubijanjem velikog broja ruskih vojnika i uništavanjem opreme.

Prebacivanje kontraofanzive na Herson bila je „briljantna“ strategija, prema Hertlingu, jer tamošnje velike ruske snage imaju reku iza leđa i ograničene linije snabdevanja. U poslednjih nekoliko dana, Ukrajina je koristila raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) da uništi mostove dok napadaju ruske trupe.

„Izveštaji pokazuju da je UA bila uključena u intenzivne borbe u Visokopolju, Arhangelsku i Potemkinu“, rekao je Hertling. U međuvremenu, ruske snage se navodno vraćaju na Berislavski mostobran. Odatle će im biti veoma teško da se povuku preko veoma široke reke. Herson ima samo dva mosta.

Napadi Ukrajine preciznim oružjem „zbunjuju“ rusku vojsku, koja već ima veoma nizak moral, loše vođstvo i sve manje zaliha – ostavljajući veće snage u „zamutnji“, rekao je Hertling.

Kao još jedan pokazatelj da ruska odbrana Hersona posustaje, Kiril Stremousov, čelnik Hersona koji je postavio Kremlj, rekao je u ponedeljak da je planirani referendum regiona o pridruživanju Rusiji „pauziran“ iz bezbednosnih razloga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track