IAEA OBJAVILA IZVEŠTAJ O SITUACIJU U NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Hitno su potrebne mere za sprečavanje nesreće
Foto: Handout / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

IAEA OBJAVILA IZVEŠTAJ O SITUACIJU U NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Hitno su potrebne mere za sprečavanje nesreće

Planeta -

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA je objavila svoj izveštaj o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što su zvaničnici otputovali u postrojenje prošle nedelje.

Hitno su potrebne mere za sprečavanje nuklearne nesreće u elektrani, navodi se u izveštaju.

Dalje, IAEA poziva na uspostavljanje „bezbednosne zone“ u elektrani Zaporožje.

Zaporožje
Zaporožjefoto: Profimedia

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi će obavestiti Savet bezbednosti UN o nalazima svog tima, saopštila je IAEA.

Inspektori IAEA stigli su u fabriku u Zaporožju 1. septembra i proveli dane procjenjujući štetu na lokaciji, koliko dobro funkcionišu bezbednosni i bezbednosni sistemi i uslove za ukrajinsko osoblje u fabrici koja je pod ruskom kontrolom od prvih dana ruske invazija na Ukrajinu.

I Rusija i Ukrajina optužile su drugu stranu da je odgovorna za granatiranje u oblasti elektrane. Napadi su izazvali međunarodnu zabrinutost zbog mogućnosti nuklearne katastrofe.

IAEA je saopštila da dva njena stručnjaka ostaju u elektrani da "posmatraju tamošnju situaciju i daju nezavisne procene".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track