URSULA FON DER LAJEN ZALAŽE SE ZA JAČI PRITISAK NA RUSIJU: Promeniti odnos sa Moskvom! Oni su agresorskim ratom razbila poverenje
Foto: Shutterstock

zalaže se za jači pritisak

URSULA FON DER LAJEN ZALAŽE SE ZA JAČI PRITISAK NA RUSIJU: Promeniti odnos sa Moskvom! Oni su agresorskim ratom razbila poverenje

Planeta -

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen poručila je danas da je "ovo bila godina kao nijedna druga" zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali da je Evropska unija (EU) ipak ojačala, i založila se za suspenziju Sporazuma o olakšicama viznog režima sa Rusijom i promenu odnosa prema Moskvi koja je "agresorskim ratom razbila poverenje".

Odnos sa Rusijom više ne može da bude uobičajen, istakla je Fon Lajen na Tviteru.

Predlažemo da se u potpunosti suspenduje Sporazum o viznim olakšicama sa EU i da se ne priznaju ruski pasoši izdati u okupiranim ukrajinskim regionima, dodala je, jer su vizne olakšice "znak poverenja, koje je ruski agresorski rat potpuno razbio".

"Izazovi čine našu Uniju jačom... Zato hajde da se okupimo i razmislimo o našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, napisala je predsednica EK.

Ovo je prelomni trenutak za EU, kaže se u videu koji prati tvit, uz poruku Fon Lajen da će EU učiniti sve što može da doprinese ukrajinskoj pobedi i vraćanji budućnosti zemlje u ruke Ukrajinaca.

Rusija ucenjuje EU, proizvodeći energetsku krizu u kojoj cene energenata ruše rekord za rekordom, tako da posledice za domaćinstva i privredu nisu više "održive".

EK radi na hitnoj intervenciji i strukturnim reformama tržišta električne energije i mora se prekinuti zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

U okviru te inicijative, članice EU investiraće 300 milijardi evra u ubrzanje zelene tranzicije, a investicije u oporavak ekonomije su 800 milijardi evra.

Ukoliko delujemo ujedinjeni, možemo da odgovorimo na svaku krizu, zaključila je Fon Lajen.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track