PREDVIDEO JE EKONOMSKI KRAH 2008. GODINE, A SADA IMA JOŠ MRAČNIJE PROGNOZE: Evo šta najavljuje dr Propast
Foto: Profimedia

dr propast najavljuje propast

PREDVIDEO JE EKONOMSKI KRAH 2008. GODINE, A SADA IMA JOŠ MRAČNIJE PROGNOZE: Evo šta najavljuje dr Propast

Planeta -

Američka ekonomija bi mogla da potone u blato smanjenja proizvodnje, rastuće inflacije i rastuće nezaposlenosti, upozorio je renomirani ekonomista i profesor Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini.

Rubini, kojeg zbog svojih crnih, ali i istinitih prognoza zovu Doktor Propast, podelio je svoje mračno gledište tokom nedavnog vebinara eToro.

On je tvrdio da će Federalne rezerve možda morati da udvostruče kamatne stope na 5 odsto kako bi obuzdale inflaciju, međutim, takvo povećanje moglo bi da uguši ekonomski rast i izazove porast nezaposlenosti, naglasio je Rubini. Štaviše, povećanje kamatnih stopa moglo bi da izazove dužničku krizu prenosi Insajder.

Nurijel Rubini
Nurijel Rubinifoto: Javier Rojas / Zuma Press / Profimedia

Ekonomista je takođe upozorio da bi potezi američkog regulatora da obuzda inflaciju mogli da ugroze privredu i izazovu krah akcija, obveznica, stanova, kredita, privatnog kapitala i druge imovine na teritoriji mehura. Međutim, ako centralna banka odustane od borbe protiv inflacije, poskupljenja bi mogla da izmaknu kontroli.

Tvrdoglava inflacija i pandemija koronavirusa mogli bi da nateraju Fed da uvede američku ekonomiju u još dublju recesiju od one koju je izbegao, upozorio je Rubini.

Opasna kombinacija

-Brinem se zbog stagflatorne dužničke krize, jer je ovo najgore od 70-ih u smislu šokova u snabdevanju, a najgore od globalne finansijske krize - preveliki je dug, a ta kombinacija je opasna, rekao je on.

-Ako ste iza krive, na kraju će recesija biti ozbiljna, gubitak poslova i prihoda i plata će biti ozbiljniji, objasnio je ekonomista, misleći na povećanje stopa Fed-a u odnosu na inflaciju Morate biti ispred krivulje, dodaje.

Rubini je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008-09, a Volstrit ga je nazvao "Doktor Propast", prenosi Telegraf.

Kurir.rs/Insajder/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track