PRVO OBRAĆANJE LIZ TRAS KAO PREMIJERKE: Obećavam izvući ću zemlju iz oluje!
Foto: Printscreen/Twitter

velika kriza troškova

PRVO OBRAĆANJE LIZ TRAS KAO PREMIJERKE: Obećavam izvući ću zemlju iz oluje!

Planeta -

Britanska premijerka Liz Tras rekla je danas u svom prvom govoru kao vodja zemlje da će se baviti pitanjima koja koče Britaniju i obećala je da će izvući iz "oluje" zemlju suočenu sa velikom krizom troškova života.

U izjavi ispred Dauning strita 10, samo nekoliko sati pošto je kraljica Elizabeta druga zvanično imenovala za novu premijerku Tras je rekla da će se usmeriti na rešavanje britanske energetske krize, ekonomskih teškoća i preopterećenog zdravstvenog sistema.

Obećala je da će raditi na tome da privreda raste i da Velika Britanije postane nacija kakvoj se teži ali je priznala da je zemlja suočena sa nekoliko globalnih teškoća zbog kovida-19 i rata u Ukrajini.

Britanija se suočava sa najtežom krizom troškova života u više decenija, sa inflacijom iznad 10 odsto i skokom cena energije za firme i za domaćinstva.

Tras je pobedila u izboru za šefa svoje Konzervativne stranke što znači da automatski postaje premijer pošto stranka i dalje ima parlamentarnu većinu. Ona zamenjuje Borisa Džonsona na čelu partije i zemlje koji je podneo ostavku u julu posle niza skandala.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja