NEVEROVATNO OTKRIĆE: Iskopana velika rimska skulptura penisa, verovatno najveća ikad pronađena! POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA
Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

arheologija

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Iskopana velika rimska skulptura penisa, verovatno najveća ikad pronađena! POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA

Planeta -

Arheolozi su nedavno na drevnom rimskom nalazištu u Španiji pronašli kamenu skulptura penisa dugačku oko 46 centimetara, verovatno najveću rezbariju rimskog falusa pronađenu do sada.

Stručnjaci navode da su drevni Rimljani verovatno isklesali i izložili ove genitalije kako bi se zaštitili od loše sreće, piše Live Science.

Arheolozi su otkrili dugačko isklesano okno u El Higueronu u španskoj pokrajini Kordoba.

Istorijski muzej Nueva Karteja, koji vodi iskopavanje, podelio je 19. avgusta fotografiju ovog otkrića.

Važan simbol za stare Rimljane

El Higueron datira iz četvrtog veka pre nove ere i izvorno je bio iberijsko naselje pre nego što su ga preuzeli i izgradili Rimljani, koji su osvojili regiju 206. godine pre nove ere. Stručnjaci smatraju da su Rimljani s ponosom izložili ovo zanimljivo umetničko delo u podnožju novoizgrađene kule.

Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi - često se koristio kao zaštita od loše sudbine ili kao "talija" za bolju potenciju kod muškaraca. Zbog toga se rezbarije falusa često nalaze na rimskim nalazištima.

Naime, Rimljani su verovali da ih simbol falusa štiti od Urokljivog oko, drevnog utelovljenja loše sreće koje se često prikazuje kao veliko oko koje ne trepće.

Stoga su ih često rezbarili ili oslikavali na spoljnim delovima zgrada te oko prozora i vrata, a čak su ih postavljali na mestima namenjenim za javna okupljanja.

Nosili se i kao privesci ili nakit

- Rimljani su verovali da su ova područja posebno izložena natprirodnim opasnostima jer su se tamo sastajali mnogi ljudi. Verovali su da su zloćudne sile Urokljivog oka tamo posebno moćne, objasnio je istoričar Adam Parker s Državnog univerziteta u Velikoj Britaniji.

Osim toga, falusi su se često nosili kao privesci ili nakit kako bi se potencirala muževnost i plodnost.

Nije za sada sasvim poznato koliko je tačno otkriveno rezbarija falusa u regijama koje je nekada kolonizovalo Rimsko carstvo, ali samo u Ujedinjenom Kraljevstvu je pronađeno najmanje 92 primerka izrezbarenih genitalija.

Primeri su napravljeni od raznih materijala, od jednostavnog falusa uklesanog u mlinski kamen do krilatog penisa izrađenog od životinjske kosti.

Međutim, prikazivanje falusa kod drevnih Rimljana nije uvek imalo dobre namere. U maju su arheolozi u rimskoj tvrđavi u blizini Hadrijanova zida u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrili kamenu ploču ukrašenu grafitom penisa uz koji je bila ispisana psovka. Smatra se kako su za to odgovorni rimski vojnici koji su hteli da posrame svog kolegu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track