VOJSKA NA POLJSKOJ GRANICI Belorusija počela vežbe oslobađanja okupiranih teritorija
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

pripreme

VOJSKA NA POLJSKOJ GRANICI Belorusija počela vežbe oslobađanja okupiranih teritorija

Planeta -

Belorusija je pokrenula vojne vežbe kod grada Brestska blizu poljske granice, u okolini Minska i severnom regionu Vitebsku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Vežbe će se sprovoditi pod nadzorom načelnika Generalštaba Oružanih snaga, prvog zamenika ministra odbrane Viktora Guleviča i trajaće do 14. septembra, prenosi Belta.

"Osnovni cilj vežbe je da se organi vojnog komandovanja Oružanih snaga, drugih trupa i vojnih formacija Republike Belorusije osposobe za nesmetano upravljanje snagama u izvršavanju zadataka“, naveli su u Ministarstvu.

Vojni atašei akreditovani pri Ministarstvu odbrane pozvani su da prate aktivnu fazu vežbe. Ovo će pomoći da se obezbedi maksimalna transparentnost vežbi i ojača regionalna bezbednost i pojas dobrosusedstva, navode iz Minska.

Tokom vežbe, vojne jedinice će uvežbavati izvođenje borbenih (specijalnih) operacija za oslobađanje područja koje je privremeno zauzeo neprijatelj, vraćanje kontrole nad državnom granicom u zonama (zoni) odgovornosti, pružanje vazdušne podrške trupama, obezbeđenje vanrednog stanja silom, borbe protiv udarnih odreda neprijatelja i nelegalnih oružanih formacija.

Kurir.rs/Belta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track