ZIMA DOLAZI U EVROPU: Evo koje su zemlje već značajno smanjile zavisnost od ruskog gasa a koje su u ozbiljnom problemu
Foto: Shutterstock, Profimedia

rat i posledice

ZIMA DOLAZI U EVROPU: Evo koje su zemlje već značajno smanjile zavisnost od ruskog gasa a koje su u ozbiljnom problemu

Planeta -

Nakon što je Evropska komisija najavila intervenciju na tržištu energije, o čemu će ministri razgovarati u Briselu, postavlja se pitanje koje su zemlje već smanjile zavisnost od ruskog gasa, a kojima preti zima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je i pre briselskog saopštenja rekao da će Moskva prestati da isporučuje energente ako Evropska unija uvede gornju granicu cena ruskog gasa i nafte.

Predlog uvođenja gornje granice cene ruskog gasa, kako bi se ograničili "ruski prihodi kojima Putin finansira rat u Ukrajini", naišao je mahom na podršku zemalja članica EU, ali ne potpunu budući a su pojedine zemlje, uključujući ekonomski motor Unije - Nemačku, i dalje zavisne od ruskog gasa.

Jutarnji list uradio je analizu koje su evropske države postale manje zavisne od ruskog gasa u prvoj polovini 2022. godine.

Prema njihovim proračunima, najbolje "stoje" Velika Britanija, Irska, Portugal, Španija, Holandija, Francuska, Italija, Grčka i Hrvatsa.

Bugarska, Nemačka, Finska, Češka, Danska, Slovenija, Litvanija, Letonija, Poljska, Austrija, Slovačka, Mađarska u manjoj ili većoj meri zavise od ruskog gasa.

Nemačka, koja je izrazila skepsu prema planu Evropske komisije i Ursule fon der Lajen, za mnoge diplomate u EU je jedan od ključnih problema rešavanja ruskog pitanja.

Jedan od mogućih razloga nemačkog opreza kada je u pitanju ograničenje gasa je obaveza da određene količine koje ima u svojim skladištima, u slučaju potpunog obustavljanja dostave iz Rusije u EU, Nemačka podeli sa drugim članicama Unije. EU želi da tokom zime države članice, prema načelu solidarnosti, pomognu jedna drugoj u slučaju hitnih potreba.

Da li će plan EK i Ursule fon der Lajen biti prihvaćen, ostaje da se vidi.

Zanimljivo je da je i Mađarska, čiji je lider na ruskoj strani, podržala planove uštede EU.

"Državne kompanije i usluge bi trebalo da smanje potrošnju gasa za 25 odsto", naveo je državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Mađarske Zoltan Kovač.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track