01:14

ŽIVOT KRALJICE ELIZABETE II Najdugovečnija britanska vladarka

britanija u žalosti

BRITANIJA SE OPRAŠTA OD VOLJENE VLADARKE! Kralj Čarls III stigao u Bakingemsku palatu, dočekan ovacijama (VIDEO)

Planeta -

Kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 97. godini u zamku Balmoral u Škotskoj, saopšteno je iz Bakingemske palate.

- Usledio niz protokola u okviru operacije Londonski most

- Vest poslata u zemlje Komonvelta

- Najstariji sin kraljice, princ Čarls, proglašen za kralja Čarlsa III

- Sahrana kraljice Elizabete II najverovatnije 19. septembra

15.22 - Na sve strane čuju se povici 'God Save The King' ili 'Bože čuvaj kralja'

15.05 - Kralj Čarls III vratio se u Bakingemsku palatu

14.25 Šta će se dešavati do kraja dana

Kralj Čarls III sastaće se tokom popodneva sa premijerkom Liz Tras.

U 18 sati po lokalnom vremenu, biće održana služba u katedrali Svetog Pavla u Londonu kojoj će prisustvovati ministri i premijerka, a u isto vreme, novi kralj će se putem televizije obratiti javnosti, prvi put kao šef nacije.

14.04 Počasna paljba

U Britaniji i širom sveta organizovana je počasna paljba u čast kraljice. 96 plotuna je ispaljeno za svaku godinu njenog života.

13.33 Bakingemska palata: Čarls će u subotu zvanično biti proglašen kraljem

13.32 Peskov: Putin neće prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II

Predsednik Putin "ne razmišlja" da prisustvuje sahrani kraljice Elizabete Druge, rekao je njegov portparol Dimitrij Peskov, prenosi Gardijan.

Ruski državni medij RIA Novosti citirao je Peskova koji je rekao da će Kremlj "sačekati objavu protokola ceremonije" pre nego što odluči ko će predstavljati Rusiju.

12.55 Princ Hari sleteo na Hitrou

Princ Hari sleteo je na aerodrom Hitrou u Londonu.

12.37 Kralj Čarls napustio Balmoral

Kralj Čarls je sa suprugom Kamilom napustio zamak Balmoral i krenuo ka Londonu gde će se kasnije obratiti javnosti.

Kraljica Elizabeta, Princ Čarls
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

12.03 Bajden najverovatnije dolazi na sahranu

Američki predsednik Džo Bajden rekao je Dejli mejlu da će "da, najverovatnije" prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II.

11.54 Najavljena pauza u snimanju serije Kruna

Scenarista Peter Morgan najavio je da bi usled smrti britanske kraljice Elizabete Druge moglo doći do pauze u snimanju Netfliksove serije "Kruna".

"Kruna' je pismo ljubavi prema njoj i za sada nemam šta dodati, samo tišinu i poštovanje. Očekujem i da ćemo stati sa snimanjem iz poštovanja", navodi se u saopštenju Morgana.

Serija "Kruna" se zasniva na životu i nasleđu kraljice Elizabete koju su u seriji u različitim razdobljima igrale Kler Foj, Olivija Kolman i Imelda Staunton.

11.26 Minut ćutanja u Bundestagu

Nemački Bundestag odao je danas počast britanskoj kraljici Elizabeti II.

"Nemačka ima mnogo toga da zahvali kraljici Elizabeti", rekla je predsednica Bundestaga Berbel Bas na početku današnjeg zasedanja.

Ona je istakla da Nemačka žali za velikom državnicom koja se uvek zalagala da potpuno pomirenje Nemačke i Velike Britanije nakon Drugog svetskog rata.

10.51 Kraljevska žalost

Kralj je izjavio da će se od danas obeležavati period zvanične kraljevske žalosti do sedam dana nakon kraljičine državne sahrane

Kraljevsku žalost poštuju članovi kraljevske porodice, kao i osoblje u kraljevskim domaćinstvima i trupe na ceremonijalnim dužnostima.

Takođe je najavljeno da će se iz Hajd parka i Londonskog tornja u 13 časova ispaljivati pozdravi, po jedan metak za svaku od kraljičinih 96 godina, pošto nacija ulazi u period nacionalne žalosti, čije će detalji vlada uskoro objaviti.

Zastave će biti na pola koplja do posle kraljičine sahrane.

10.18 Deca Harija i Megan imaju nove titule

Smrt britanske kraljice Elizabete II dovešće do mnogih novina u kraljevskoj porodici.

Jedna od njih svakako je činjenica da sin vojvode i vojvotkinje od Saseksa, Arči Mauntbaten-Vindzor sada tehnički postaje princ, piše Gardijan.

Takođe, njegova mlađa sestra Lilibet “Lili” Mauntbaten-Vindzor, drugo dete Harija i Megan takođe ima pravo na titulu princeze nakon smrti kraljice i dolaska na tron njenog dede, Čarlsa III.

9.53 Princ Hari napustio Balmoral

Princ Hari je danas napustio Balmoral nakon 12 sati oplakivanja kraljice sa svojim ocem, kraljem Čarlsom III i bratom princom Vilijamom.

Očekuje se da će se vojvoda od Saseksa vratiti u Vindzor kako bi bio sa Megan Markl nakon što je izgubio trku sa vremenom da bi stigao do kreveta svoje voljene bake pre nego što je juče umrla.

U 8.28, Hari je sedeo sam u zadnjem delu Rendž Rovera dok je napuštao škotski dom kraljevske porodice, gde je stigao sinoć u 19.52.

Kako prenosi Dejli mejl, tuga je bila ispisana na licu vojvode od Saseksa nakon što je juče sleteo u Škotsku - 15 minuta nakon što je svetu objavljena smrt Njenog Veličanstva. Imao je pognutu glavu i delimično je pokrio lice dok napuštao aerodrom u Aberdinu i odlazio u Balmoral.

9.49 Si: Smrt kraljice Elizabete veliki gubitak za britanski narod

Kineski predsednik Si Ðinping uputio je saučešće britanskoj kraljevskoj porodici povodom smrti kraljice Elizabete II.

On je u današnjem saopštenju naveo i da je kraljica Elizabeta bila prvi britanski monarh koji je posetio Kinu, što je učinila 1986, kao i da je "njena smrt veliki gubitak za britanski narod", prenosi AP.

9.23 Britancima se priviđa Kraljica

Jedna Britanka objavila je na društvenim mrežama fotografiju oblaka koji liče na kraljicu sa prepoznatljivim šeširom.

9.21 Izrazi saučešća pristižu

I popularni Meda Pedington oprostio se od kraljice. "Hvala vam, gospođo, na svemu".

Popularni meda podsetio je na kraljičin duh i smisao za humor koji je pokazala u jednoj reklami.

9.07 Kralj Čarls se obraća javnosti

Hiljade ljudi okupilo se ispred Bakingemske palate kako bi odali počast kraljici. Mnogi su u crnini. Dejli mejl navodi da se Čarls III sprema da se obrati javnosti.

9.01 Unuk Vinstona Čerčila očajnički tužan

Unuk Vinstona Čerčila, Nikolas Soums poručio je da je "očajnički tužan" zbog smrti kraljice Elizabete II.

8.58 Saučešće Dalaj Lame

Duhovni vođa Dalaj Lama izrazio je saučešće zbog smrti kraljice Elizabete II.

8.42 Ukrajinci odali poštu kraljici

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine promenilo je svoj Tviter. Postavili su crno-belu britansku Junion Džek zastavu sa ukrajinskom u čast kraljice.

8.19 Nacionalna žalost

Sportski mečevi zakazani za petak uglavnom su otkazani, uključujući fudbalske utakmice u Engleskoj fudbalskoj ligi i Fudbalskoj ligi Severne Irske. Odluka tek treba da bude doneta tokom utakmica Premijer lige i fudbalske lige za vikend.

Konjske trke su obustavljene, kao i golf šampionat Šesta etapa biciklističke trke Tour of Britain, koja će se održati u petak, neće ići.

Očekuje se da će se pozorišne predstave širom Velike Britanije nastaviti, minutom ćutanja.

Ceremonija dodele muzičke nagrade Merkur otkazana je u četvrtak, a svetski poznati festival klasične muzike BBC Proms otkazao je svoje događaje u petak 9. septembra i poslednju noć maturskih večeri u subotu 10. septembra, u znak poštovanja prema kraljici.

Šta će se dešavati danas

  • Kralj Čarls i Kamila, sada kraljica supruga, boravili su u četvrtak uveče u Balmoralu, ali će u petak otputovati u London gde će novi kralj imati audijenciju kod nove premijerke Liz Tras.
  • Potvrđivanje planova za sahranu: Kralj će se verovatno sastati sa grofom maršalom (vojvodom od Norfolka) koji je zadužen za kraljičinu sahranu, kako bi odobrio pažljivo koreografisan raspored za naredne dane.
  • Nacionalna žalost: Vlada će potvrditi dužinu nacionalne žalosti, koja će verovatno trajati oko 12 dana, prenosi novinska agencija PA, od sada do dana nakon kraljičine sahrane. Javnost je već počela da se okuplja u velikim gužvama i ostavlja cveće ispred Bakingemske palate i drugih kraljevskih zgrada. Ministri će takođe najaviti da će dan sahrane biti državni praznik.
  • Dvorska žalost: Kralj će odlučiti o dužini sudske ili kraljevske žalosti za članove kraljevske porodice i kraljevskih domaćinstava. Očekuje se da će trajati mesec dana.
  • Zastave na pola koplja: Zvona će zvoniti u Vestminsterskoj opatiji, katedrali Svetog Pavla i zamku Vindzor. Crkve se pozivaju da zvone širom Engleske u podne.
  • U Hajd parku i na drugim stanicama biće ispaljen pozdrav od 96 metaka – po jedan za svaku godinu kraljičinog života.
  • Kraljevo televizijsko obraćanje: Kralj će se u ranim večernjim satima obratiti na televiziji, koje treba da snimi unapred. On će odati počast kraljici i založiti se za svoju dužnost u službi novog suverena.
  • Služba u katedrali Svetog Pavla: Očekuje se da će premijer i visoki ministri prisustvovati javnoj službi sećanja u Svetom Pavlu u centru Londona.

8.16 Tramp: Ko bi mogao biti veći od nje?

Bivši predsednik SAD Donald Tramp nazvao je pokojnu kraljicu Elizabetu velikom ženom, koja nikada nije grešila.

"Ko bi mogao biti veći od nje? I ona je to radila tako dugo, tako dobro i nikada nije pogrešila", rekao je Tramp za GB Njuz.

8.12 Kako se saznalo za smrt kraljice

Britanski Gardijan napravio je hronologiju jučerašnjeg dana, od momenta kada je Bakingemska palata izdala saopštenje, do trenutka kada je javnost obaveštena.

7.54 Hilari Klinton o kraljici

Hilari Klinto, bivša prva dama i takođe bivša američka državna sekretarka, rekla je da je imala "sreću" što je nekoliko puta srela kraljicu.

Ona je pokojnog monarha opisala kao "radoznalu, veoma inteligentnu osobu koja je samo želela da uči“, dodajući da je jedan od vrhunaca njene karijere bio noć u Bakingemskoj palati.

7.53 Test za Britaniju

Gubitak kraljice će testirati podeljenu Britaniju, smatra kolumnista Gardijana Martin Ketl, sa ustavnim posledicama koje bi mogle da odjekuju godinama.

O ovom nepoznatom trenutku u britanskom životu – prvi put kada je vladajući monarh umro od 1952. – on piše: Ne potcenjujte preokret u britanskom životu koji će ovaj dinastički trenutak izazvati. Elizabeta II je provela 70 godina kao skromna, ali izuzetno efikasna ujedinjujuća sila u naciji koja se vidljivo razdvaja. Njena smrt će ukloniti tu silu, za koju njeni naslednici ne mogu pretpostaviti da će moći da repliciraju. Na svoj način, ova sukcesija će biti jedan od najvećih testova za modernu Britaniju. Politika se mora uključiti.

7.43 Zbog smrti britanske kraljice u Beču zastava na pola koplja

Zvaničan Beč izrazio je saučešće kraljevskog porodici zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge, a na zgradi vlade spuštena je zastava na pola koplja.

Austrijski kancelar Karl Nehamer preko Tvitera je ukazao da „nas je napustila istorijska ličnost, a sa njom se završava i sedmodecenijska era, koja je bila do danas u znaku stabilnosti“.

„Duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete“, istakao je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

On je izrazio saučešće kraljevskoj porodici i građanima Velike Britanije i Komonvelta.

7.39 Kako će Čarls postati kralj

Posle smrti Elizabete II, tron je automatski i bez ceremonije prešao na Čarlsa, koji je uzeo ime Čarls III.

Očekuje se da će novi kralj biti proglašen u subotu.

7.32 Sportski svet se oprašta od kraljice

Povodom smrti Elizabete II ogalsili su se mnogi sportisti, a među prvima engleski fudbaler Dejvid Bekam.

7.28 Danas obraćanje kralja Čarlsa III

Novi britanski monarh vladaće pod imenom kralj Čarls III, potvrdio je danas Klarens haus, rezidencija princa od Velsa. Kralj Čarls III obratiće se naciji danas i to će biti njegov prvi govor nakon smrti majke Elizabete II, rekao je njegov portparol, preneo je Rojters.

7.25 Promene u tekstu himne, na novčanicama, nove titule za članove kraljevske porodice

Od novog lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživeti neke promene nakon smrti kraljice Elizabete II i stupanja na presto njenog sina Čarlsa III. Tako će se reči britanske himne, koja datiraju iz 18. veka, promeniti pa će sada umesto "Bože čuvaj kraljicu" glasiti u "Bože čuvaj kralja".

Na novim kovanicama i novčanicama sada će se naći lik kralja, a stare sa likom kraljice biće u opticaju dok se ne zamene, prenosi Rojters. Promeniće se i poštanske marke tako da na njima bude portret novog kralja.

7.24 Čarls zvanično kralj

Zvanična internet stranica britanske kraljevske porodice je izmenjena nakon smrti kraljice Elizabete, a kralj Čarls III sada je naveden kao Njegovo Veličanstvo Kralj.

Takođe je otvorena i elektronska knjiga žalosti u kojoj se svi mogu upisati i ostaviti svoje poruke, prenosi BBC.

Na sajtu royal.uk se navodi da će izbor ovih poruka biti prosleđen kraljevskoj porodici.

Sajt koji saopštava najnovije informacije o kraljevskoj porodici u Velikoj Britaniji, takođe sada zvanično navodi Kamilu, vojvotkinju od Kornvala, kao kraljicu suprugu, prenosi BBC.

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 97. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj.

07.17 Hiljade građana okupilo se noćas pred Bakingemskom palatom

Dan nakon smrti kraljice Elizabete II Ujedinjeno Kraljevstvo je u žalosti, zastave širom zemlje su spuštene na pola koplja, građani se opraštaju od kraljice. I svetski lideri takođe se opraštaju od monarha koji je 70 godina bio na britanskom tronu, a mnoge znamenitosti širom sveta, poput Ajfelovog tornja, u kraljičinu čast, noćas su bile u mraku.

Hiljade Britanaca okupilo se noćas pred Bakingemskom palatom u centru Londona, ostavljajući cveće i poruke na ogradi zvanične rezidencije, a građani su se okupili i ispred Vindzora. Crkve u Engleskoj danas će zvoniti u kako bi obeležile smrt kraljice.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track