01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

KURIR TV

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Planeta -

Ispred Bakingemske palate postavljeno je zvanično obaveštenje o smrti kraljice Elizabete Druge, a zastave su spuštene na pola koplja.

Novi britanski kralj Čarls rekao je da će se gubitak kraljice Elizabete snažno osetiti širom zemlje, Komonvelta i nebrojeno mnogo država širom sveta.

Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju i redovni profesor fakulteta za bezbednost u Beogradu, osvrnuo se na kraljicu ali i na njene mlađe dane gde je otkrio na koji način je engleska monarhija promenila tok istorije tokom Drugog svetskog rata.

- Ona je poslednji aktivni učesnik Drugog svetskog rata 1945. godine, tada je imala 19 godina. Uoči Drugog svetskog rata u Britaniji je bio jedan veliki pokret da ona ne uđe u rat. Pa je bilo i pokreta da uđe u savez sa Nemačkom tada protiv komunizma SSSR odnosno Rusije. To je bila jedna veoma opasna situacija, zbog mogućeg ostvarenja ciljeva Hitlera, ujedinjenje zapadnih sila protiv Rusije - rekao je Nadoveza.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Međutim tada je engleska monarhija odigrala jednu istorijsku ulogu gde je okrenula javno mnjenje protiv nacizma kao fašističke opasnosti. To je veoma bitno jer je potpuno drugačiji tok istorije mogao da bude po nas Slovene i Ruse u suštini - rekao je Nadoveza.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:18

PRVA BEBA KOJU JE ENGLESKA KRALJICA DRŽALA BIO JE ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ Ambasadorka Joksimović otkrila NEVEROVATNE NEPOZNANICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track