RAZLOG ZA BRIGU? Severna Koreja donela zakon koji joj daje za pravo da u samoobrani izvede preventivni nuklearni napad!
Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

prevencija

RAZLOG ZA BRIGU? Severna Koreja donela zakon koji joj daje za pravo da u samoobrani izvede preventivni nuklearni napad!

Planeta -

Severna Koreja donela je novi zakon koji joj daje za pravo da u samoobrani izvede preventivni nuklearni napad.

Ovaj potez Kim Džong-una, piše Rojters, status zemlje kao nuklearne sile čini "nepovratnim" i zabranjuje bilo kakve razgovore o denuklearizaciji.

Taj je čin usledio u vreme kada se, prema posmatračima, Severna Koreja priprema za nastavak nuklearnih proba, prvi put od 2017. godine, nakon što samiti sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom i ostalim svetskim liderima 2018. nisu uverili Kima da napusti program razvoja nuklearnog oružja.

Vrhovna narodna skupština donela je novi zakon u četvrtak, prenela je državna novinska agencija KCNA.

"Najveći značaj ozakonjivanja politike nuklearnog naoružanja je u tome što se povlači crta nepovratnosti koja znači da nema pogađanja oko našeg nuklearnog oružja", rekao je Kim u govoru poslanicima.

Severna Koreja se ustavom već proglasila nuklearnom zemljom, ali novi zakon ide korak dalje tako što određuje kada se to oružje može upotrebiti - kao odgovor na napad ili da bi se zaustavila invazija.

Zakon takođe dopušta preventivni nuklearni udar ako se detektuje neposredna prijetnja napadom oružjem za masovno uništenje ili napad na "strateške ciljeve" zemlje.

Zakon zabranjuje razmenu nuklearnog oružja ili tehnologije s drugim zemljama, navodi agencija.

Administracija američkog predsednika Džia Bajdena ponudila je sastanak Kimu bilo kada i bilo gde, a južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol obećao je veliki paket pomoći pod uslovom da Pjongjang odustane od nuklearnog arsenala.

Severna Koreja je odbila te ponude, rekavši da SAD i njihovi saveznici nastavljaju da vode "neprijateljske politike" u vidu sankcija i vojnih vežbi.

"Sve dok na svetu ima nuklearnog oružja, dok ima imperijalizma, dok ne prestanu vojne vježbe SAD-a i njihovih sjedbenika protiv naše države, jačanje naše nuklearne snage neće stati", poručio je Kim.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track