SVE IZAŠLO NA VIDELO: Atentat na kraljicu Elizabetu bio je misterija koju su krili 50 godina, a sada se zna i zašto
Foto: Profimedia

pokušaj ubistva

SVE IZAŠLO NA VIDELO: Atentat na kraljicu Elizabetu bio je misterija koju su krili 50 godina, a sada se zna i zašto

Planeta -

Dok se svet priseća neobičnog i bogatog života kraljice Elizabete II i njezine 70-godišnje vladavine, Australijanci se definitivno najviše prisećaju "najveće nerešene misterije" njezine vladavine, atentata na nju u blizini Sidneja pre više od 50 godina.

Kraljica Elizabeta i princ Filip putovali su iz Sidneja u Orindž, u sklopu svoje australijske turneje 1970. godine kada su postali žrtvea takozvane "Litgo zavere#. Kraljevski par išao je vozom preko Plavih planina 29. aprila 1970. godine, kada se otprilike na pola puta voz zaustavio. Tada to nisu znali, ali su za dlaku izbegli smrt zahvaljujući sporom kretanju voza.

Bivši detektivski nadzornik Klif Mekhardi rekao je da su potencijalne ubice postavile deblo preko šina, u nadi da će iz njih izbaciti lokomotivu. Srećom, mašinovođa je odmah zakočio tada spori voz, pre nego što se zaustavio na pružnom prelazu. Voz je ostao na pruzi i nije pretrpeo značajniju štetu.

"Da je voz postigao normalnu brzinu, izleteo bi sa šina i zaleteo se u nasip. Moja istraživanja su pokazala da je deblo bilo namerno postavljeno na šine", rekao je Mekhardi za Dejli mejl 2009. godine.

Zbog tempiranja plana, on sumnja da je sve isplanirano uz pomoć insajdera i da su ga možda vodili simpatizeri Australijske irske republikanske vojske. Dodao je i kako je ceo pokušaj ubistva skrivan i od javnosti i od kraljevske porodice gotovo 40 godina i to da bi se australijska vlada spasila sramote.

Mekhardi je ipak odlučio da kaže šta se dogodilo kako bi pomogao u otkrivanju najveće nerešene misterije njegove karijere. Iako razume zašto se pokušaj ubistva držao u tajnosti, bivši detektiv je rekao da je zataškavanje pokušaja atentata značilo da policija nikada nije mogla da ulovi kriminalce.

"Nikada nismo došli do osumnjičeniha, jer kada smo ispitivali ljude, svima se činilo da govorimo u zagonetkama jer nismo mogli da otkrijemo o čemu su tačno bili naši upiti", priznao je na kraju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track