ODBORNICI TRAŽILI OD DUME DA SMENI PUTINA ZBOG IZDAJE RUSIJE: Evo šta su naveli kao razloge za takav čin
Foto: EPA Alexei Kudenko

bunt

ODBORNICI TRAŽILI OD DUME DA SMENI PUTINA ZBOG IZDAJE RUSIJE: Evo šta su naveli kao razloge za takav čin

Planeta -

Dmi­trij Pa­lju­ga i nje­go­ve ko­le­ge pod­ne­li su za­h­tev da se ru­skom pred­sed­ni­ku su­di jer su nje­go­ve odlu­ke od 24. fe­brua­ra do­ve­le do gu­bi­t­ka mla­dih ru­skih ži­vo­ta, kra­ha eko­no­mi­je, ši­re­nja NA­TO na Fin­sku i Šved­sku, kao i do­dat­ne mi­li­ta­ri­za­ci­je Ukrajine

Nekoliko ruskih zvaničnika iz Sankt Peterburga privedeno je i kažnjeno jer su zatražili smenu ruskog predsednika Vladimira Putina, javio je CNN.

Ovo je redak primer zvaničnog neslaganja sa šefom države u Rusiji, koja je od 24. februara u ratu protiv Ukrajine, a koji Kremlj naziva isključivo „specijalnom vojnom operacijom“.

Vladimir Putin

Nekadašnji činovnik KGB u vlasti je od 1991, kada je postao savetnik Antonija Sobčaka, gradonačelnika Lenjingrada

Već 1996. ušao je u administraciju tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina, kome je bio savetnik, pa šef kabineta, pa direktor FSB

Premijer Rusije postao je 9. avgusta 1999, a 31. decembra Jeljcin mu je prepustio i funkciju predsednika

Šef države bio je do 2008, kada je ponovo postao premijer, a na mestu predsednika ga je zamenio prijatelj Dmitrij Medvedev

Razlog te promene je što je ustav zabranjivao dva uzastopna predsednička mandata

Od 2012. ponovo se našao na mestu predsednika, a promenio je i ustav tako da više nema ograničenog broja mandata

Postupak

- Opštinski savet opštine Smolninskoje grada Sankt Peterburga odlučio je da se obrati Državnoj dumi za zahtevom da se pokrene postupak za smenu predsednika Ruske Federacije - piše u dokumentu koji je Dmitrij Paljuga, opštinski odbornik, podelio na Tviteru.

Kako se navodi, on i njegove kolege smatraju da je Putin, inače rođen u sadašnjem Sankt Peterburgu, počinio izdaju zemlje.

- Prema našem mišljenju, Putin je od 24. februara 2022. do danas kriv što mladi Rusi koji služe u ruskoj armiji ginu ili postaju invalidi, što je stradala ruska ekonomija, što je rekao da mora sprečiti širenje NATO na istok, a njegove odluke su dovele upravo do širenja NATO na istok prijemom Finske i Švedske, kao i što je njegov najavljeni cilj bila demilitarizacija Ukrajine, koja je u međuvremenu dobila oružje vredno 38 milijardi dolara, navodi se u zvaničnom zahtevu, koji je Paljuga postavio na Tviter.

Aktivizam

CNN piše da su, čim su to objavili, pozvani sna razgovor u policiju, gde su im napisane kazne zbog diskreditacije establišmenta.

Od početka rata u Ukrajini, u Rusiji je zabranjeno korišćenje termina rat, kao i bilo kakav pokušaj antiratnog aktivizma. Veoma brzo su razbijeni svi protesti protiv rata koji su održani širom zemlje, a podaci nezavisnih grupa pokazuju da je do sada privođeno 16.437 aktivista.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track