UKRAJINSKE SNAGE NASTAVLJAJU PROBOJ! Zelenski: Rusko povlačenje iz Izjuma tačka preokreta u ratu
Foto: EPA/SERGEY KOZLOV

RAT U UKRAJINI

UKRAJINSKE SNAGE NASTAVLJAJU PROBOJ! Zelenski: Rusko povlačenje iz Izjuma tačka preokreta u ratu

Planeta -

Ukrajine snage nastavljaju svoj proboj prema severu u oblasti Harkova, a beleže napretke i u drugim delovima države nakon pada ruskog uporišta na severoistoku, rekao je danas šef ukrajinske vojske.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski okarakterisao rusko povlačenje iz grada Izjuma u Harkovskoj oblasti kao tačku preokreta u ratu koji traje šest meseci.

Zelenski smatra da bi ova zima mogla da dovede do još većeg napretka ukrajinskih snaga ako joj stigne dodatno naoružanje.

Harkov
Harkovfoto: EPA/ SERGEY KOZLOV

- U regionu Harkova počeli smo da napredujemo ne samo prema jugu i istoku, nego i prema severu. Ima još 50 kilometara do granice sa Rusijom, napisao je na Telegramu glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužnji. On je rekao kako su oružane snage od početka meseca vratile kontrolu nad više od 3.000 kilometara kvadratnih.

Pad Izjuma predstavlja najveći poraz ruske vojske otkad je u martu proterana iz okoline Kijeva. Ruski vojnici iza sebe su ostavili velike količine municije i naoružanja, piše Rojters.

Ukrajinci su osvojili i severni Kupjansk, važno železničko čvorište, što ruskoj vojsci značajno otežava snabdevanje na južnom delu oblasti.

-Verujem da je ova zima tačka preokreta i ona može da vodi do hitre deokupacije Ukrajine, rekao je Zelenski kasno sinoć.

-Vidimo kako okupatori beže u raznim smerovima. Da smo malo naoružaniji, oslobađali bi još i brže, dodao je.

Kijevski vojni analitičar Oleh Ždanov smatra kako bi ove pobede mogle da otvore put za dalji napredak u regiju Lugansk koju je Rusija osvojila početkom juna.

-Ako pogledate kartu, logično je da pretpostavite da će se ofanziva razviti u smeru Svatovo-Starobelsk i Severodonjeck-Lisičansk. To su dva obećavajuća smera, zaključio je.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track