01:50

RUSKA VOJSKA KREĆE U KONTRAOFANZIVU?! Jokanović: Izveli Ukrajince u stepe na otvoreno SADA SAMO TREBA DA UPOTREBE ARTILJERIJU

KURIR TV

RUSKA VOJSKA KREĆE U KONTRAOFANZIVU?! Jokanović: Izveli Ukrajince u stepe na otvoreno SADA SAMO TREBA DA UPOTREBE ARTILJERIJU

Planeta -

Pukovnik Mirčeta Jokanović, legendarni pilot, gostovao je u jutarnjem programu gde se dotakao trenutnog stanja u Ukrajinoj i ukrajinskog prodora. Naime, smatra da su ovo Rusi očekivali i da kreću u kontraofanzivu.

Dvesta treći dan je rata u Ukrajini. Na severoistoku, sve je više mesta koja su ponovo pod ukrajinskom kontrolom. Ukrajinske snage su tokom kontraofanzive od 6. septembra ponovo zauzele 3.800 kvadratnih kilometara teritorije u severoistočnom regionu Harkova, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar, dok zvanična Moskva tvrdi kako je povlačenje ruskih trupa iz Izjuma i ostalih delova regije Harkov bilo 'pregrupisavanje' i da je to deo strateškog plana.

Ukrajina, Ukrajinska vojska, Rat u Ukrajini
foto: AP/Kostiantyn Liberov

Ne zadugo otkako je rat u Ukrajini sišao sa naslovnih strana, ukrajinski manevar na jugu u vidu kontraofanzive gde je prebacen deo vojnika i tenkova o cemu su izvestavali svi svetski mediji ubedio je Ruse da poveruju u medijski spin. Ukrajinci su hiljade i hiljade svojih vonjika i tenkova slali tajno na istok zemlje.

Dok su Rusi gledali u jednu, oni su iskočili sa druge strane oslobadjajući jedan grad za drugim u sta nisu verovali ni najoptimisticniji vojni analiticari. Na nesavrsenosti ruske obavestajne sluzbe naslanjaju se i kritike na racun sposobnosti vojnih zapovednika. I mada je ozbiljnu bitku Ukrajina dobila, koliko daleko bi mogla ići Rusija

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Ovo me nešto baš mnogo podseća na Kijevsku operaciju sa početka rata. Gledao sam snimke američkih plaćenika kako ulaze u nko napušteno naselje, a opet sam gledao i snimak kako ruska vojska Luganske Republike izvlači stanovništvo kao u viru odnosno evakuišu ih. Onda dolazi nešto čudno, Bajden odbija da proglasi Rusiju terorističkom državom. Mi nemamo prave informacije. Koliko imaju Ukrajinci toliko imaju i Rusi. Mislim da će ruske snage krenuti u kontraofanzivu jer su ih izvukli u stepe na otvoreno i sad im ne treba pešadija već samo artiljerija - rekao je Jokanović.

Nikola Lunić, kapetan bojnog broda u penziji, osvrnuo se na sam kraj rata i naveo da je bolje doći do održivog mira, nego da se sam konflikt zamrzne.

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Sukob nisu blizu kraja. Nadajmo se da će neki dogovor uroditi plodom i da tako bar neće ginuti nevine žrtve. Mada, svaki zamrznuti konflikt znači pripremu za sledeći sukob. Videli smo u slučaju Jermenije i Azerbejdžana. Oni su dugo imali zamrznuti konflikt. Međutim, obe strane su se pripremale za rat. Loš mir je gori od rata. Bolje doći do održivog mira, nego održavati neku nestabilnost i zamrznuti konflikt u nedogled - rekao je Lunić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:47

ŠOKANTNA IZJAVA ŠORMAZA: Ukrajina je stigla do GRANICE SA RUSIJOM! Vojska Kijeva broji do 900.000 hiljada PUTIN JE U PROBLEMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track