DA LI EVROPA PONOVO BACA OKO NA AFRIKU ZBOG GASA?! Silas Olan'g: Evropske potrebe ne mogu se brzo podmiriti afričkim gasom
Foto: Shutterstock

Alternativa rusiji

DA LI EVROPA PONOVO BACA OKO NA AFRIKU ZBOG GASA?! Silas Olan'g: Evropske potrebe ne mogu se brzo podmiriti afričkim gasom

Planeta -

Da li će Afrika snabdevati Evropu gasom? Dok Evropa grčevito traži zamenu za gas iz Rusije, za neke je gasom bogata Afrika rešenje, a anzanijski stručnjak Silas Olan'g upozorava za MMC slovenačke nacionalne televizije RTV SLO da se evropske potrebe ne mogu tako brzo podmiriti u dovoljnim količinama afričkim gasom.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je postala još odlučnija da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije, koja je do sada gasom zadovoljavala oko 45 odsto evropskih potreba, odnosno isporučivala čak 150 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

I pre rata u Ukrajini, a još više posle njegovog početka, evropske zemlje su počele da se okreću drugim zemljama iz kojih već uvoze gas, poput SAD, Katara i Azerbejdžana, ali i Africi, da povećaju isporuke. Pored tradicionalnih afričkih izvoznika gasa, poput Alžira, Nigerije i Egipta, zbog velike potražnje poslednjih meseci, sve više koketiraju i sa drugim afričkim zemljama u kojima su otkrivena nalazišta gasa.

Mnogi stručnjaci smatraju da je Afrika najpogodniji izbor za snabdevanje evropskog tržišta gasom zbog svoje blizine i ogromnih rezervi. U poslednjoj deceniji čak 40 odsto novih svetskih rezervi gasa otkriveno je u Africi, posebno u Senegalu, Mauritaniji, Mozambiku i Tanzaniji, ali je njegova eksploatacija tek u povoju i projekti su još u početnoj fazi, pa su još uvek su daleko od pumpanja velikih količina.

Cevovod, gas, Rusija, EU
foto: Shutterstock

Silas Olan'g, tanzanijski stručnjak za energetsku tranziciju na Institutu za upravljanje prirodnim resursima, u intervjuu za MMC, je stoga upozorio na prevelika očekivanja za gas iz Afrike, koji ima dovoljno rezervi da zadovolji sve evropske potrebe, ali ne i u takvim blisku budućnost. , jer nema razvijenu infrastrukturu koja zahteva velika ulaganja, za šta kontinent nema dovoljno sopstvenog kapitala, pa je samim tim zavisan od stranih investitora.

Pri tome, Olan'g takođe naglašava posvećenost EU zelenoj tranziciji i napuštanju fosilnih goriva, što bi moglo imati značajan uticaj na evropske potrebe za gasom u budućnosti, pa su investitori oprezni kada ulažu u buduće gasne projekte koji možda neće biti profitabilniji nego što izgleda sada u vreme energetske krize, kada je tržište veoma traženo, a cene energenata drastično porasle.

Olan'g kaže da Afrika ima ogromne rezerve prirodnog gasa i mogla bi da snabdeva evropska tržišta, ali se suočava sa velikim izazovima

" Kao što ste pomenuli, Africi je lakše snabdevati Evropu zbog njene blizine, ali joj nedostaje infrastruktura i kapacitet da što pre poveća proizvodnju. U ovom trenutku, Evropska unija traži hitne isporuke, tako da po mom mišljenju ne možemo očekivati mnogo od Afrike za tako kratko vreme. Afirmisani proizvođači kao što su Alžir, Nigerija i Egipat, oni već snabdevaju Evropu, ali su kapaciteti za zadovoljavanje evropskih potreba ograničeni. Postoje i druge zemlje koje planiraju proizvodnju, poput Senegala i Mauritanije, gde su već otkrili bogata nalazišta i već su pristali da ulažu u eksploataciju ovih rezervi. Ove zemlje i dalje mogu da iskoriste kratkoročnu priliku ako je postavimo na 2030.

Afrika, mapa afrike
foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima zemlje kao što su Tanzanija i Mozambik, koje su otkrile rezerve gasa, ali još nisu donele konačne odluke o finansijskim inputima za pokretanje projekata, biće veoma teško da imaju koristi od ovoga do 2030. godine, jer će proći nekoliko godina nakon što je finansijska konstrukcija završeno do prvih isporuka gasa na tržište.

"Dakle, moramo biti precizni u pogledu vremenskog okvira za isporuke. Ako je reč o isporukama do 2030. godine, ne vidim neke veće promene, ali ako uzmemo duži period, već moramo da vodimo računa o strategiji Evropske unije koja predviđa ubrzano korišćenje obnovljivih izvora energije, što će utiču na snabdevanje gasom. Ukratko, Afrika može da snabdeva gasom, ali u ograničenim količinama, jer samo etablirane zemlje izvoznice mogu povećati proizvodnju".

gasovod
foto: Shutterstock

"Senegal i Mauritanija su već veoma blizu proizvodne linije. Što se ostalih zemalja tiče, tu su pomenuti Mozambik, koji mora da reši bezbednosna pitanja, i Tanzanija, koja će morati da donese odluku o ulaganju u razvoj LNG infrastrukture. Ima potencijala ovde u Angoli, koja već snabdeva gasom Kinu i Evropu, ali opet... najveći problem su dodatni kapaciteti koji bi mogli da se iskoriste za snabdevanje Evrope u ovom trenutku", dodaje on za RTV SLO

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track