DOK SE VELIKI BROJ VOJNIKA SAD BORI SA TROŠKOVIMA ŽIVOTA, PENTAGON SAVETUJE: Prijavite se za bonove za hranu! VIDEO
Foto: EPA / ARMIN WEIGEL, Profimedia

bruka

DOK SE VELIKI BROJ VOJNIKA SAD BORI SA TROŠKOVIMA ŽIVOTA, PENTAGON SAVETUJE: Prijavite se za bonove za hranu! VIDEO

Planeta -

Američka vojska preporučuje vojnicima da se prijave za SNAP beneficije, poznate i kao bonovi za hranu, kako bi im pomogli da pokriju svoje rastuće troškove zbog inflacije.

Američka vojska navodi više cene niza robe zbog inflacije u svojim nedavno objavljenim zvaničnim uputstvima, prenosi Vestern Žurnal.

„S obzirom na to da inflacija utiče na sve, od cena gasa do namirnica za iznajmljivanje, nekim vojnicima i njihovim porodicama je sve teže da izdržavaju budžete koje su ranije postavili i koristili“, navodi se u uputstvu koje je napisao narednik Majkl A. Grinston.

„Vojnici svih rangova mogu da traže smernice, pomoć i savete preko Vojnog programa finansijske spremnosti.

Smernice upućuju vojnike na Program dodatne pomoći u ishrani i povezuju ih sa veb stranicom saveznog programa blagostanja.

„SNAP je program vlade SAD koji pruža pogodnosti pojedincima i porodicama sa niskim primanjima koji ispunjavaju uslove putem elektronske kartice za transfer beneficija koja se može koristiti kao debitna kartica za kupovinu hrane koja ispunjava uslove u ovlašćenim maloprodajnim prodavnicama hrane. Pripadnici službe i njihove porodice mogu biti kvalifikovani“, navodi se u vojnom uputstvu.

Nesigurnost oko hrane za vojnike nije nov problem, ali nedavni porast inflacije doveo je pripadnike vojske u još težu situaciju.

„Na osnovu sopstvenih podataka Pentagona, 24 odsto angažovanog osoblja ima problem sa kupovinom hrane“, rekla je Mekenzi Iglen, analitičarka američkog instituta za preduzetništvo.

„Dok su bonovi za hranu pomoć, oni su takođe priznanje da je osnovna plata za regrutovane trupe i njihove porodice preniska – dodatno pogoršana nepopustljivom inflacijom koja uzrokuje da se plate još više smanjuju.

Federalni podaci o inflaciji objavljeni u avgustu pokazuju da su cene hrane rasle najbržom stopom od 1970-ih.

„Indeks cena hrane je porastao za 10,9 odsto tokom prošle godine, što je najveće povećanje u 12 meseci od perioda koji se završava maja 1979. godine“, prema američkom Birou za statistiku rada.

„Indeks cena hrane kod kuće porastao je za 13,1 odsto u poslednjih 12 meseci, što je najveće povećanje u 12 meseci od perioda koji se završava marta 1979. godine“, rekao je BLS.

„Indeks za ostalu hranu kod kuće porastao je 15,8 odsto, a indeks za žitarice i pekarske proizvode 15,0 odsto tokom godine.

„Preostale velike grupe prehrambenih proizvoda u prodavnicama su zabeležile porast u rasponu od 9,3 odsto (voće i povrće) do 14,9 odsto (mlečni i srodni proizvodi).“

Iglen je rekao da je odgovor povećati plate i biti realniji u pogledu toga kako inflacija utiče na pripadnike službe.

„Bolje rešenje je da se odustanu od ružičastih pretpostavki o inflaciji, povećaju osnovnu platu i da se svake godine zahteva viši nivo odbrane iznad inflacije kako bi snage i porodice imale predvidljivost i stabilnost“, rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track