KOLIKO ĆE KOŠTATI SAHRANA KRALJICE ELIZABETE: U medijima se daju najrazličitije procene, evo koja cifra je najrealnija! VIDEO
Foto: EPA-EFE/UK PARLIAMENT/ROGER HARRIS, Shutterstock

drama

KOLIKO ĆE KOŠTATI SAHRANA KRALJICE ELIZABETE: U medijima se daju najrazličitije procene, evo koja cifra je najrealnija! VIDEO

Planeta -

Očekuje se da bi čak četiri milijarde ljudi u ponedeljak mogle gledati ispraćaj kraljice Elizabete na svojim malim ekranima. Državni pogreb kraljice Elizabete II. planiran je godinama i neće se štedjeti truda da se 96-godišnjakinji za ispraćaj osigura spektakl kakav nije viđen do sada.

Jednosatna pogrebna ceremonija održat će se u Vestminsterskoj opatiji u ponedjeljak, koji je proglašen državnim praznikom, a nazočit će stotine stranih zvaničnika i svetskih čelnika. Kraljičini posmrtni ostaci potom će biti odneseni u Vindsor na službu u kapelu Svetog Jurja, nakon čega će te večeri uslediti privatna sahranaTo će vjerojatno biti najskuplji britanski državni događaj kojem smo svjedočili u moderno doba.

Očekuje se da će troškovi državnog sprovoda premašiti 8 milijuna funti, iako službeni broj nije potvrđen. Procjene troškova su varirale - indijski portal Ekonomik Tajms procenio je trošak na 6 milijardi funti, ali Ful Fakt kaže da je to nerealna brojka.

Veliki kraljevski događaji poput ovog do sada su koštali oko osam miliona funti, a najveći deo novca odlazio je na osiguranje. Međutim, to je samo pretpostavka na osnovu ranijih velikih kraljevskih događaja poput ženidbe princa Villijama i princeze Kejt 2011. godine.

Predviđa se da će kraljičin pogreb premašiti sve kraljevske događaje do sada te bi trošak mogao biti puno veći od osam milijuna. Detalje oko troškova će objaviti britanski parlament naknadno, a sve će se platiti iz državnog proračuna, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Inače, poslednji državni sprovod u Velikoj Britaniji imao je Vinston Čerčil 1965. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track