02:14

BRITANIJA ĆE SE SUOČITI SA MNOGO KRIZA! Stručnjaci za Kurir TV: Postoji mogućnost da Liz Tras bude najgora premijerka? EVO I ZAŠTO

šokantno

BRITANIJA ĆE SE SUOČITI SA MNOGO KRIZA! Stručnjaci za Kurir TV: Postoji mogućnost da Liz Tras bude najgora premijerka? EVO I ZAŠTO

Planeta -

U Londonu je danas sahranjena britanska kraljica Elizabeta Druga, koja će ostati upamćena kao suveren monarh koji je vladao više od 70 godina.

Elizabeta II umrla je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj u 96.godini života. Ujedinjeno Kraljevstvo obeležilo je period nacionalne žalosti od 10 dana, a kraljica je sahranjena u Vestminsterskoj opatiji, praćena službom u Kapeli Svetog Džordža u Vindzoru. Brojne prodavnice, firme, trgovinski lanci, železničke, autobuske i metro stanice danas ne rade zbog sahrane koja je u Britaniji nazvana "sahrana veka".

Kralj Čarls, Liz Tras
foto: Shutterstock

Sahrani su prisustvovali brojni svetski zvaničnici i nekoliko stotina šefova država, među kojima su i lideri najmoćnijih zemalja sveta poput Makrona, Bajdena, bivšeg premijera Britanije Borisa Džonsona, nove premijerke Liz Tras i kraljevskih porodica iz Španije, Monaka, Norveške, Holandije, Danske, kao i japanskog cara Naruhita.

Dimitrije Milić, politikolog iz organizacije Novi treći put, tvrdi da Britanija ima velikih unutrašnjih problema i da postoji mogućnost da Liz Tras bude najgora premijerka baš iz razloga što te probleme neće moći da reši.

- Što se tiče spoljne politike Britanija ima veliki zadatak da vodi nezavisnu spoljnu politiku nakon Bregzita Ona pokušava da formuliše kroz strategiju vlade Borisa Džonsona, a zove se globalna Britanija. U tom smislu Britanija pokušava kroz malo drugačiji odnos moći koji je imala pre 30 do 40 godina da se pozicionira. Što se tiče Ukrajine, Britanija će se pozicionirati kao i SAD - istakao je Milić.

Usijanja
foto: Kurir Televizija

- Veći je problem oko unutrašnjih pitanja sa kojima će morati premijerka da se suoči. Ako se pogleda nivo ekonomskog rasta koje UK ima blizu je onoga pre svetske ekonomske krize odnosno ekonomija stoji. Da li će biti najgora premijerka? Moguće, jer ne nasleđuje vlast baš u poželjnom momentu - rekao je Milić.

Dr Helena Ivanov, istraživačica Instituta Henri Džekson, smatra da Britaniju sada očekuju brojne krize.

Usijanja
foto: Kurir Televizija

- Britanija će se suočiti sa mnogo kriza. Sa jedne strane imamo navikavanje na novog monarha, a sa druge navikavanje na novog premijera. Takođe imamo navikavanje na Brekzit koji još uvek nije rešen, iako oni formalno jesu istupili iz EU postoji gomila ne donešenih odluka. Britanija mora da nađe način da reši Brekzit, bez da dovede do velikih problema sa Severnom Irskom i Škotskom. Činjenica zašto može nešto da se promeni je što sada nema kraljice Elizabete i kralj Čarls će morati da nađe način da to reši - rekla je Ivanov.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:31

DEMOKRATI TRAŽILI DRUŠTVENOG IDIOTA ZA KRALJA, A DOBILI NJEGA! Acović: Neće oni imati problema sa Čarlsom III, VEĆ SA SAMIM SOBOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track