UKRAJINCI OBJAVILI SNIMAK NAVODNIH RUSKIH SOBA ZA MUČENJE U IZJUMU: Žrtve kastrirali, držali nedeljama u mraku? VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

UKRAJINCI OBJAVILI SNIMAK NAVODNIH RUSKIH SOBA ZA MUČENJE U IZJUMU: Žrtve kastrirali, držali nedeljama u mraku? VIDEO

Planeta -

Gotovo sva tela ekshumirana iz navodnih masovnih grobnica u Izjumu imaju jasne znake mučenja, uključujući kastraciju, tvrde ukrajinski istražitelji.

Prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Jevheni Jenin ispričao je za sajt Suspiln kakvim su sve navodnim mučenjima bili podvrgnute žrtve. "To uključuje slomljena rebra i napukle lobanje, muškarce sa vezanim rukama, slomljenim vilicama i odsečenim genitalijama", rekao je on.

Guverner Harkovske oblasti, Oleg Sjenhubov potvrdio je Jeninove izjave i dodao da je među telima bilo i dvoje dece.

"Neki od mrtvih imaju znake nasilne smrti. Ima tela vezanih ruku i tragova mučenja. Utvrđene su i rane od eksploziva, gelera i uboda kod preminulih", naveo je guverner.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je oko 450 grobova nađeno u Izjumu i da su mnogi bili civili.

Po društvenim mrežama kruži snimak, koji nije bilo moguće nezavisno potvrditi, navodnih soba za mučenje u policijskoj stanici u Izjumu koju su koristile ruske snage.

Šef regionalne harkovske policije Sergej Bolvinov rekao je da su u prostorijama pronađeni gajtani i druga sredstva za mučenje.

"Ljudi su držani u mračnim podrumskim ćelijama od nekoliko nedelja do meseci, a da čal nisu ni znali šta tačno okupatori žele od njih", rekao je on. Rusija je odlučno demantovala izveštaje o masovnim grobnicama koje su navodno njihove snage ostavile za sobom u Izjumu.

"To je laž", rekao je kratko portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja