01:53

OVO JE PORAZ RUSKE VOJSKE Oštra analiza situacije na frontu: POSTOJE SAMO 2 MOGUĆNOSTI ZA RUSKE SNAGE?

kurir televizija

"OVO JE PORAZ RUSKE VOJSKE" Oštra analiza situacije na frontu: POSTOJE SAMO 2 MOGUĆNOSTI ZA PUTINOVE SNAGE?!

Planeta -

Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu istakli su da je znatno manji broj ruskih vojnika na frontu razlog za poraze koje doživljava ruska vojska.

- Rusija je od 22 odsto teritorije koje drži u Ukrajini izgubila samo jedan odsto. Ono što je poražavajuće je način na koji je to urađeno, svi analitičari će se složiti da Rusi imaju jako malo vojnika, što je nesrazmerno manje od Ukrajinaca. Postoji mogućnost sa ruske strane da poveća broj vojnika. Ono što nama nije jasno je zašto su se povukli iz Harkovske oblasti, jer su prepuštali bez borbe hiljade kilometara. Ako je ovo igra, to je igra preko naroda koji je tamo, a moje je mišljenje da je ovo poraz ruske vojske zbog malog broja vojnika - kaže Petrović.

Dragan petrović, Zoran Spasić
foto: Kurir televizija

Spasić kaže da bi izjavu američkog predsednika Džo Bajdena da će se uključiti u rat ako Kina napadne Tajvan treba posmatrati u svetlu najnovijih dešavanja, istakao je direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije, Zoran Spasić.

- Ovu izjavu moramo posmatrati u političkom kontekstu. Ovakva izjava se koristi kao politički momenat da se postignu politički ciljevi. Kina je vrlo jasno odgovorila da će braniti svoj suverentitet i teritorijalni integritet, a sve zbog obaveze Bele kuće da se ispoštuje da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije. Da sačekamo da prođu izbori da vidimo kakve će odgovore da daju - kaže Spasić.

Kada je u pitanju Rusija, teritorija je ogromna za toliko mali broj snaga.

- Šta će se dešavati, da li je to taktika pregrupisavanja ili je povlačenje, ostaje nam da vidimo - kaže Spasić.

Dragan petrović, Zoran Spasić
foto: Kurir televizija

On je istakao da postoje dve mogućnosti za ruske snage u smislu vojnih, strategijskih i operativnih planova.

- Ili će ići kao Odesi i Nikolajevu ili će ići ka pravcu između Zaporožja i Donjecka, od Poljske kuda ide to oružje. Uvek je pravilo kada napadate da imate više snage od one koju ima suparnička strana. Treba posmatrati u kontekstu istorije i onoga što se već dešavalo - istakao je Spasić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track