"ŽELE DA BUDU GOSPODARI SVOJE SUDBINE"! DONJECK I LUGANSK NAJAVILI REFERENDUM: Oglasili se Lavrov i Medvedev
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

reagovanje

"ŽELE DA BUDU GOSPODARI SVOJE SUDBINE"! DONJECK I LUGANSK NAJAVILI REFERENDUM: Oglasili se Lavrov i Medvedev

Planeta -

Donjeck i Lugansk najavili su planove za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji 19. septembra, dok su administracije Hersona i Zaporožja danas obavestile o sličnim planovima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da činjenica da susamoproglašene Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) odlučile da održe referendume o pridruživanju Rusiji pokazuje da republike Donbasa žele da budu "gospodari svoje sudbine".

-Od samog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i u danima koji su joj prethodili, rekli smo da narodi Donbasa treba da odlučuju o svojoj sudbini. A trenutna situacija potvrđuje da oni žele da budu gospodari svoje sudbine, rekao je Lavrov, prenosi Sputnik.

DPR i LNR najavile su svoje planove da istovremeno održe referendume za pridruživanje Rusiji na osnovu odgovarajućih zahteva njihovih građanskih saveta.

Predloge zakona kojima se nalaže održavanje referenduma republički parlamenti su usvojili sutradan, a glasanje je predviđeno za od 23. do 27. septembra.

Medvedev: Referendumi u Donbasu od velikog značaja

Referendumi u Donbasu su od velikog značaja ne samo za sistemsku zaštitu stanovnika LNR, DNR i drugih oslobođenih teritorija, već i za obnavljanje istorijske pravde, napisao je na svom Telegram nalogu bivši predsednik Rusije Dimitrij Medvedev.

Dimitrij Medvedev
foto: Printscreen Telegram

-To u potpunosti menja vektor razvoja Rusije. I ne samo našu zemlju. Jer nakon njihovog sprovođenja i prihvatanja novih teritorija u sastav Rusije, geopolitički preobražaj u svetu će postati nepovratan, dodao je.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track