OTOPLJENJE ODNOSA: Prvi susret izraelskog i turskog lidera posle 14 godina, čak su i postigli dogovor oko jednog važnog pitanja
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

SA MARGINA GS UN

OTOPLJENJE ODNOSA: Prvi susret izraelskog i turskog lidera posle 14 godina, čak su i postigli dogovor oko jednog važnog pitanja

Planeta -

Izraelski premijer Jair Lapid i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastali su se u utorak na marginama Generalne skupštine UN-a, što je prvi razgovor uživo između lidera tih zemalja od 2008. godine, saopšteno je iz Lapidovog kabineta.

Odnosi dve zemlje, inače saveznice SAD, dugo su bili zategnuti zbog sukoba oko palestinskog pitanja ali su se poboljšali poslednjih meseci zahvaljujući energetici, koja je njihovo glavno područje saradnje.

Očekuje se da će dve države uskoro razmeniti i ambasadore, navodi Rojters.

Osim što su razgovarali o energetici, Lapid se zahvalio Erdoganu na razmeni obaveštajnih podataka i zatražio četvoro izraelskih državljana, od kojih su dvojica vojnici, koji se vode kao nestali u Pojasu Gaze od rata 2014. godine, navodi se u saopštenju.

Turska, koja je i članica NATO-a, podržava islamistički pokret Hamas koji upravlja Gazom i koji veći deo Zapada doživljava kao terorističku organizaciju.

Taj je odnos često bio tačka spoticanja u pokušajima da se obnove veze Turske i Izraela.

Sa druge strane, Ankara je bila ogorčena zbog ubistva 10 turskih aktivista tokom sukoba koji su izbili kada su izraelski marinci upali na brod, koji je pokušao da probije izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track