KOLIKO NUKLEARNOG ORUŽJA RUSIJA IMA? Svet u strahu da Putin ne pritisne crveno dugme, prebrojava bojeve glave
Foto: Shutterstock

nervoza posle obraćanja

KOLIKO NUKLEARNOG ORUŽJA RUSIJA IMA? Svet u strahu da Putin ne pritisne crveno dugme, prebrojava bojeve glave

Planeta -

Posle današnjeg obraćanja javnosti ruskog predsednika Vladimira Putina tokom kog je upozorio Zapad da "ne blefira" i da će svim sredstvima, uključujući i nuklearno oružje, odgovoriti ako teritorijalni integritet zemlje bude ugrožen, svet strepi.

I počinje da broji ruski ratni arsenal iz kog je dovoljna samo jedna bojeva glava da izazove katastrofu.

Prema procenama Federacije američkih naučnika, Rusija ima 5977 nuklearnih bojevih glava, mada postoje procene da ih ima oko 6200 ili 4500. Poređenja radi, Sjedinjene Države imaju oko 5500 bojevih glava. Drugim rečima, SAD i Rusija zajedno imaju oko 90 posto svih nuklearnih bojevih glava na svetu.

svet, nuklearni rat, Vladimir Putin, Donald Tramp
foto: Shutterstock, AP, Profimedia

Bilten atomskih naučnika navodi da ruski arsenal uključuje 4.447 bojevih glava od kojih je 1.588 raspoređeno na balističke rakete i u baze teških bombardera, odnosno da su spremni za lansiranje. Navodi se i da se u rezervi nalazi "otprilike dodatnih 977 strateških bojevih glava, zajedno sa 1.912 nestrateških bojevih glava“.

Interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koje Rusi imaju mogu da dosegnu i unište velike globalne gradove kao što su London ili Vašington. ICBM mogu da dostignu maksimalnu brzinu oko 10 minuta nakon lansiranja, a jedna ispaljena iz Rusije mogla bi da stigne do Velike Britanije za samo 20 minuta.

Rusija raspolaže s četvrtom generacijom nuklearnih podmornica tipa Borej koje nose po 16 ICBM raketa R-30 Bulava, svaka sa šest bojevih glava s pojedinačnim navođenjem.

Kremlju je na raspolaganju i 68 dugodometnih nuklearnih bombardera, od čega jednu trećinu čine supersonični Tupoljevi 160 koji zajedno mogu da nose gotovo 800 bojevih glava.

Glavnu snagu ruskih nuklearnih projektila ipak čine nove interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars i RS-28 Sarmat, zvana i "Satana". Za obe vrste projektila Rusi tvrde da uspešno zaobilaze protivraketne štitove i da su praktično nezaustavljive.

Sarmat je na Zapadu prozvan "oružjem sudnjeg dana". Iako nije poznato da li je do kraja uveden u operativnu upotrebu, navodno se radi o sistemu koji može da uništi čitave države u samo par sekundi.

Jedna ovakva raketa na sebi može da nosi i do 10 bojevih glava i ima domet od 18.000 kilometara.

Zanimljivo je da je Sarmat naslednik sovjetske nuklearne rakete "Vojvoda" koje i dalje ima u zalihama Ruskih strateških snaga. Ova raketa se svojevremeno proizvodila u Ukrajini, ali je Kijev sa svoj nuklearni arsenal, zajedno sa "Vojvodama" 1990ih dao Moskvi u zamenu za priznanje nezavisnosti.

Kurir.rs/BBC/SD/Skaj njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track