KADA ĆE KRALJ ČARLS BITI KRUNISAN? Novi suveren ne želi ništa glamurozno niti preskupo! VIDEO
Foto: Stephane De Sakutin / MirrorPix / Profimedia

monarhija

KADA ĆE KRALJ ČARLS BITI KRUNISAN? Novi suveren ne želi ništa glamurozno niti preskupo! VIDEO

Planeta -

Novi britanski kralj Čarls Treći želi da njegovo krunisanje ne bude toliko glamurozno i da ne košta previše, što je u skladu s novim, modernijim izgledom monarhije koji bi želeo da nametne!

Kako prenosi Dejli mejl, krunisanje novog kralja najverovatnije će biti obavljeno 2. juna naredne godine, i to na dan kada je krunisana i njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta Druga, koja je punih 70 godina vladala Velikom Britanijom. Čarls je izabran za kralja nakon majčine smrti i poslednjih 12 dana bio je na čelu nacije koja je bila u žalosti. Nakon majčine sahrane on se s kraljicom pratiljom Kamilom uputio u dvorac Balmoral u Škotskoj, gde će nastaviti da u krugu porodice žali za pokojnom majkom.

Krunisanje kralja Čarlsa Trećeg nazvano je operacija "Zlatna kugla" i već je u poodmakloj fazi. Očekuje se da će novi monarh iskoristiti priliku kako bi se povodom ovog događaja štampale markice s njegovim likom.

Izvori bliski kraljevskoj porodici navode da se očekuje da krunisanje bude manje glamurozno, jeftinije i da ne traje previše. Cilj novog vladara jeste da monarhiju predstavi u novom, savremenom svetlu. Uz to, bilo bi neprikladno da se milioni funti troše na krunisanje novog kralja u vreme kada se zemlja suočava s recesijom. Na drugoj strani, očekuje se da tradicionalni aspekt krunisanja bude ispoštovan i neizmenjen. To podrazumeva da će novi kralj nastaviti da "štiti raznolikost" kraljevine, pa će na ceremoniju pozvati pripadnike drugih religija, uključujući hrišćane, muslimane, Jevreje, hinduse i budiste.

- Novi kralj je vrlo svestan toga sa čime se sve suočavaju građani, pre svega o pitanju rasta troškova, zbog čega je uveren da bi ceremonija krunisanja trebalo da bude u skladu s tradicijom, ali da monarhiju predstavi u modernom svetlu. On je već razgovarao o tome sa svojim saradnicima - rekao je anonimni izvor za Miror.

U prvim danima nakon majčine smrti novi britanski kralj je posetio sve četiri nacije koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo, ugostio je svetske lidere u Bakingemskoj palati noć uoči sahrane i kraljevsku porodicu je predvodio na ispraćaju Elizabete Druge.

Voljena britanska kraljica je 16 meseci čekala na svoje krunisanje. Njen otac kralj Džordž Šesti je preminuo 6. februara 1952, a ona je krunisana 2. juna naredne godine. Čarls, na drugoj strani, neće čekati toliko dugo. Procenjuje se da je krunisanje kraljice Elizabete Druge tada koštalo 1,57 miliona funti (današnjih oko 45 miliona funti).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track