BIVŠI VOJNI ATAŠE U LONDONU NIKOLA LUNIĆ: Kada je Putin zapretio svetu nuklearnim oružjem neophodno mu je okrenuti leđa!
Foto: Privatna Arhiva

pretnja

BIVŠI VOJNI ATAŠE U LONDONU NIKOLA LUNIĆ: Kada je Putin zapretio svetu nuklearnim oružjem neophodno mu je okrenuti leđa!

Planeta -

Nažalost, nikad civilizacija nije bila u većoj opasnosti nego što je to danas – kaže Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i bivši vojni ataše Srbije u Londonu.

Komentarišući nastup predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina koji je uznemirio gotovo celokupnu svetskog javnosti zbog pretnji o mogućem trećem svetskom ratu, sagovornik Danasa kaže da su se „sva tehnološka dostignuća indirektno razvijala i sofisticirano samoubilačko oružje koje paradoksalno može da porazi samo i isključivo nas same“.

– Ono što je najporaznije je što smo omogućili da sve to može zavisiti od jednog jedinog čoveka. Nakon jutarnjeg obraćanja Vladimira Vladimiroviča Putina, sada se već može reći da smo na samoj ivici trećeg svetskog rata koji bi mogao biti iniciran nerazumnim odlukama jednog diktatora. O merama koje je Putin uveo dovoljno govori pokušaj masovnog egzodusa iz Rusije, a objava delimične mobilizacije u takvom socijalno raslojenom društvu znači samo zadržavanje privilegija povlašćene kaste. Do sada su se te privilegije ogledale u drastičnim materijalnim razlikama, a od sada se traži i polaganje žrtava za diktatorske imperijalne snove – ističe Nikola Lunić.

Ono što Rusija neće moći promeniti, napominje on, je ukrajinska posvećenost oslobađanju svoje zemlje, a neće moći tako lako ni unaprediti obučenost regruta u ruskoj vojsci.

Nikola Lunić
foto: Foto Printscreen Youtune

– Masovna mobilizacija će značiti samo više žrtava slabo obučenih vojnika i konsekutivno dovesti do slabljenja diktatorskog režima. Bez obzira na mere koje Putin donosi, Rusija ne može pobediti u konvencionalnom ratu jer njena vojska nije osposobljena za moderno ratovanje, a država nije u mogućnosti da materijalno podrži ratne napore i da obezbedi sofisticirano naoružanje. Ono što je možda i najvažnije, Rusija je izgubila potencijal savezništva i ne može računati čak ni na zemlje članice ODKB. Upravo zbog toga postoji realna opasnost da se Putin odluči za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Spirala međunarodnih odgovora na takav scenario bi brzo mogao dovesti do globalne apokalipse – napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, „bez obzira na našu skorašnju istoriju i posledično neizbrisive emocije, Srbija u ovakvoj situaciji mora slediti svoj nacionalni interes“.

– To je vitalan spoljnopolitički državni razlog opstanka naroda, naše budućnosti i evropskih vrednosti. Kada predsednik Francuske izjavi na današnjoj sednici Generalne skupštine UN da zemlje koje odbijaju solidarnost sa Ukrajinom u ovom ratu predstavljaju saučesnike novog ruskog imperijalizma, onda nam mora biti jasno da je srpska neutralnost neodrživa i veoma opasna. Obzirom da smo se već opredelili da kao zemlja podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, sada kada je diktator zapretio svetu i nuklearnim oružjem neophodno mu je eksplicitno okrenuti leđa. Zbog svega navedenog – Slava Ukrajini – zaključuje on.

Kurir.rs/Danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track