KO JE ČOVEK KOG SE ZELENSKI ODREKAO U ZAMENU ZA ZAPOVEDNIKE AZOVA? Sa Putinom ga veže kumstvo i dugogodišnje prijateljstvo
Foto: Facebook

razmenjen za avozce

KO JE ČOVEK KOG SE ZELENSKI ODREKAO U ZAMENU ZA ZAPOVEDNIKE AZOVA? Sa Putinom ga veže kumstvo i dugogodišnje prijateljstvo

Planeta -

Bivši ukrajinski poslanik i saveznik Vladimira Putina, Viktor Medvedčuk, oslobođen je u iznenadnoj razmeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinska strana oslobodila je 55 Rusa i Ukrajinaca odanih Moskvi, među kojima je bio i Medvedčuk, lider proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju, dok je Rusija predala 300 zarobljenika, među njima i zapovednike Azova iz Marijupolja i deset stranaca.

Prema rečima Zelenskog, razmena se dugo pripremala, uz posredovanje Turske i Saudijske Arabije.

- Ne žalim što smo se odrekli Medvedčuka u zamenu za prave ratnike. Vezano za njega sprovedene su sve istražne radnje predviđene zakonom. Ukrajina je od njega dobila sve kako bi se utvrdila istina u kaznenom postupku, rekao je on.

Medvedčuk je uhapšen u aprilu, a vest o njegovom hapšenju objavio je Zelenski uz fotografiju poslanika u ukrajinskoj uniformi s lisicama na rukama.

Na Tviteru je, pak, ukrajinska obaveštajna služba SBU uz fotografiju navela da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao masku, kako bi se prerušio u ukrajinskog borca.

Medvedčuk se svojevremeno spominjao kao jedan od kandidata ruskog predsednika Vladimira Putina za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju svrgavanja kijevskog režima, što je po mnogim procenama bila namera Moskve nakon osvajanja Kijeva na početku invazije.

Njemu je pre početka rata u Ukrajini određen kućni pritvor zbog optužbi za izdaju, da bi nekoliko dana nakon početka rata bila objavljena informacija da je pobegao iz kućnog pritvora na nepoznatu lokaciju.

Medijski tajkun, čijoj je kćeri ruski predsednik Putin navodno kum, poricao je svaku krivicu za izdaju.

Njegova advokatica je rekla da je njen klijent bio prisiljen da promeni lokaciju zbog prjetnji nacionalističkih grupa i da je o tome obavestio vlasti.

Na teret mu se, pored izdaje, stavljao i pokušaj pljačke državnih resursa na Krimu i pretilo mu je 15 godina zatvora.

Medvedčuka su optuživali i da je 2004. godine učestvovao u nameštanju predsedničkih izbora u korist Viktora Janukoviča, što je izazvalo "narandžastu revoluciju" te ponavljanje trećeg kruga izbora na kojima je pobedio Viktor Juščenko.

Nakon što ga je Evropska unija stavila na popis sankcionisanih osoba, hrvatske vlasti su u Dalmaciji blokirale luksuzni brod "Royal Romance" čiji je navodno vlasnik Medvedčuk.

Medvedčuk je navodno decenijama blizak sa Putinom. Zajedno su odmarali na obalama Crnog mora i poslovali. Delili su, kako je pisao Tajm, "opsednutost" vezama između dve zemlje i zapadnim silama za koje su smatrali da žele da ih potpuno razdvoje.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track